Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Säkerhet på nätet för äldre

För de av oss som växte upp på internetåldern är det relativt enkelt och självklart att se till att man är säker på nätet. Vår erfarenhet av datorer innebär att vi har en god grundläggande förståelse för skadlig programvara, hackare och andra hot som kan användas för att stjäla personlig information.

Foto/Källa; Thomas Breher/Pixabay

Våra äldre släktingar har inte samma erfarenhet. De använde inte datorer i skolan, och de flesta av dem har aldrig haft någon ordentlig utbildning. Många är helt omedvetna om hur många brottslingar som försöker stjäla kreditkortsinformation och annan viktig information från dem.

Trots att de inte har någon erfarenhet förväntas äldre människor utföra en hel del ärenden online. Det kan vara allt ifrån att betala räkningarna på nätet för att slippa avgifter, till att logga in på Skatteverkets hemsida. Dessutom vill många äldre göra annat på datorn för att hålla kontakt med människor eller spela spel. Det kan vara allt ifrån att ha ett konto på Facebook till att spela Bingo.com bingo med vännerna. I stort sett alla sådana aktiviteter innebär att man loggar in med ett konto, som har ett användarnamn och lösenord.

Hur kan du hjälpa till?
Se till att den dator din äldre släkting använder är säker. Datorn är i allmänhet det enklaste målet för brottslingar. Om en hackare kan installera skadlig programvara eller hacka systemet kan de enkelt börja samla in känslig information. Det kan till exempel vara lösenord eller bankuppgifter. Det första steget för att skydda dina släktingar är att se till att de har ett robust, uppdaterat antivirusprogram som automatiskt kan skanna och blockera skadlig programvara.

Lär dem att surfa på ett säkert sätt. Oftast är det säkert att surfa på internet, men hackare hittar alltid nya sätt att lura människor att lämna ut sina personuppgifter. Du bör spendera lite tid på att lära din släkting hur de kan skilja mellan säkra och osäkra webbplatser. Lär dem att hålla utkik efter ett grönt hänglås i adressfältet, och prata om tecken de behöver se upp för. Prata även om hur man väljer ett riktigt säkert lösenord, och om vikten av att inte använda samma lösenord på flera olika webbplatser.

E-post och kontouppgifter
Lär dem om bilagor och länkar i e-post. Hackare älskar också att använda e-post för att lura människor. Det är en teknik som kallas för nätfiske eller phishing. Dina släktingar måste förstå att människor ofta skickar e-postmeddelanden och låtsas vara en representant för en bank, för att stjäla pengar. Det händer även att man får mejl där det står att de har lyckats komma över ett lösenord. Det brukar stå att man måste klicka på en länk eller betala en summa för att vara fortsatt säker. Lär dem att aldrig öppna länkar eller e-postbilagor från personer som de inte känner igen. Dessutom måste de veta att de aldrig ska skicka lösenord eller kontouppgifter via e-post, även om de tror att begäran kommer från deras bank.

Var uppmärksam. Nyckeln till att skydda dina äldre släktingar online är en kombination av teknik och utbildning. Se till att de har ett bra antivirusprogram installerat och att du hjälper dem att förstå grunderna i hur man surfar säkert på internet. Då är du på god väg att hjälpa dem att hålla sig helt säkra online.

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet