Laddar

15
mar

  • 15 mars, 2020

Storkarna hälsar våren med klapprande näbbar!

Just nu småpratar parkens storkar med varandra genom att klappra med näbbarna och förbereder sig för fullt inför äggens ankomst. Tillsammans hjälps de åt att bygga till boet så att det ska vara klart runt slutet av mars när äggen förväntas komma.

Storkens återvändande efter en vinter söderut ses som ett starkt vårtecken och man kan höra fåglarnas klapprande kontaktläte när de möts vid boplatsen. Under 1950-talet försvann storken helt från Sverige, framförallt på grund av förändringar inom jordbruket som påverkade storkens levnadsförhållanden. 1989 startade Storkprojektet av Naturskyddsföreningen i Skåne tillsammans med Skånes Ornitologiska Förening, med målet att återfå en vild storkstam i Skåne. Inom projektet föder man upp och släpper ut årsungar och storkpar för att bygga upp den vilda stammen.

– ”Vårt storkpar föder varje upp år ungar i sitt bo på ladugårdstaket. De kommer att ringmärkas under sommaren, och förhoppningsvis flyttar de söderut till hösten”, säger Anna Blinkowski, Zoologisk Chef på Skånes Djurpark.

Storkar väljer ofta en boplats i närheten av människor och storkparet i Skånes Djurpark är inget undantag. Deras bo ligger på taket till en av ladugårdarna i Fåret Shaun Land. Där har de utsikt över parkens gäster som tar traktorturer och träffar Fåret Shaun och hans vänner.

– ”De verkar trivas bra i Fåret Shaun Land”, skrattar Anna. Det händer mycket och de betraktar nyfiket lekande barn, bondgårdsdjur och annat spännande som händer runtomkring”.

I Skånes Djurpark bor numera inte bara nordiska djur; 2015 växte ett 20 000 kvadratmeter stort Fåret Shaun Land fram och blev hem för Fåret Shaun och hans flock. Under de senaste åren har Skånes Djurpark vunnit 7 internationella priser på branschorganisationen IAAPAs gala ”Brass Ring Awards” för sitt innovativa arbete.

Skånes Djurpark ägs av det norska familjebolaget Lund Gruppen Holding AB, som sedan starten 1895 ägs och drivs av familjen Lund. Koncernen är en av Skandinaviens största aktörer inom besöksnäringen och äger förutom Skånes Djurpark även norska nöjesparken Kongeparken, Lunds Tivoli och Lund Gruppen Arrangemang, som arrangerar flera av Norges större festivaler och byfester. Varje år skapar koncernen oförglömliga upplevelser för över 3 miljoner människor.

 

BESÖK LOVELAHOLM´ SYSTERSAJTER
Besök gärna vår systersajter, ListitSweden.se och HittaUpplevelse.se
Där kan du hitta och få tips om resor, upplevelser, evenemang, besöksmål och sevärdheter på våra, ständigt växande hemsidor. Klicka på banner nedan eller klicka på deras namn ovan. Du kommer även till ListitSweden.se genom att klicka på bannern här nedanför.

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.