Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Bina trivs på Visit Hallands kilometerlånga sommaräng!

Varje sommar genomför Visit Halland ett projekt med fokus på hållbarhet och miljö. I år har man planterat en kilometerlång sommaräng intill Kattegattleden, för bin, humlor och fjärilar att trivas i.

Visit Halland-ängen, till glädje för både människor och bin. Fotograf: Alexander Hall/ Visit Halland

Nu kan de hundratals cyklister som passerar här dagligen, njuta av att den står i full blom. Förra året plockade Visit Halland skräp på stränderna och i år har man satsat på en fyra meter bred och en kilometer lång sommaräng, utanför Vilshärads gårdsbutik längs med Kattegattleden. I slutet av maj ströddes frön ut och nu blommar här bland annat honungsört, bovete, ringblomma, blåklint, solros, vallmo och klöver.

En tredjedel av Sveriges vilda bin håller på att försvinna – men en blomsteräng hjälper dem och andra livsviktiga pollinerare att överleva. Därför bestämde vi oss för att plantera Visit Halland-ängen, säger Rosi Magnusson, strateg på Visit Halland.

Tillsammans med en lokal bonde plöjdes den kilometerlånga sträckan upp och beströddes med blomsterfrön. Till sin hjälp att välja rätt blommor, rådfrågade Visit Halland pollineringsexperter från Länsstyrelsen.

Binas pollinering ger oss mycket av den mat vi äter och vi är väldigt positiva till att Visit Halland tog det här initiativet. Från Länsstyrelsen har vi bidragit med kunskap om vilka blommor som passar bäst in utifrån förutsättningarna på platsen och som lockar till sig olika pollinerare, säger Lena Alness, biolog på Länsstyrelsen.

Sommarängen är planerad för att blomma länge, en bra bit in i höst, med olika blommor som drar till sig pollinerare. Och nu vimlar här av både bin, humlor och fjärilar, fortsätter Rosi Magnusson.

Vid sommarängen har man ställt upp fikabord och på skyltar, illustrerade av den lokala kreatören My Feldt, kan den som stannar till läsa mer om ängen.

En fin sommardag passerar hundratals cyklister på Kattegattleden och många har uppmärksammat den blommande ängen.

Många stannar för att ta bilder och ängen har fått stor uppskattning på sociala medier. Förhoppningsvis kan vårt projekt inspirera fler till att låta en bit av den egna gräsmattan eller balkonglådorna bli en plats där bin trivs, säger Rosi Magnusson.

För ytterligare information:

Rosi Magnusson, strateg Visit Halland, telefon 035-17 98 94
Lena Alness, naturvårdshandläggare Länsstyrelsen i Hallands län, telefon 010-224 32 05

OM VISIT HALLAND

Visit Halland är Region Hallands besöksnäringsavdelning och vi vill få fler att upptäcka det många av oss redan märkt – att det är något speciellt med Halland. För att lyckas få fler människor att uppleva allt det fina i Halland samverkar vi med både destinationerna och företagen i Halland. 

 

BESÖK VÅRA SYSTERSAJTER
ListitSweden.se och HittaUpplevelse.se
Där kan du hitta och få tips om resor, upplevelser, evenemang, besöksmål och sevärdheter.
Klicka på banner nedan eller klicka på deras namn här ovanför.
Du kommer även till ListitSweden.se genom att klicka på bannern här nedanför!

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet