Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Skånes hemliga smultronställen

Det är något helt speciellt med just landskapet Skåne. Den sydligaste delen i vårt avlånga land kan charma vilken göteborgare eller norrlänning som helst med sina vackra vyer.

Det bästa med Skåne är att det finns något för alla och om man har lust att åka ut och titta på riktiga, undangömda pärlor så kommer här några bra tips på det. Att ta sig runt i Skåne är enkelt med både buss och tåg, om du föredrar att låta bilen stå hemma. Men glöm inte att landskapets platta kupering inbjuder till cykling i hela länet.

Det är kanske en lite för lång sträcka att cykla runt hela Skåne, speciellt om man inte är en erfaren cykelryttare. Men det kan vara en rolig grej att prova på om man kan tänka sig att gör lite stopp längs med vägen. Hur som helst kommer det här lite tips på vad du kan göra och vart du kan åka om du vill upptäcka lite mer av Skåne, än bara de gamla hederliga platserna som Helsingborg, Lund och Malmö inbjuder till.

Kiviks musteri
På musteriet i kivik hittar man inte en lufttrycksvibrator eller liknande produkter, utan istället äppelmust, päronjuice och annat gott. Det är inte bara gårdsbutiken som gör resan värd ett besök. Att vandra runt mellan de långa raderna av blommande äppelträd är en fröjd för alla sinnen. Man kan till och med komma in och titta hur de gör sina mustar och juicer om man har lust att göra det.

Ven – ön i Öresund
Mitt i sundet mellan Sverige och Danmark ligger den vackra lilla solskensön Ven eller Hven som danskarna säger. Till Ven kan man ta sig med båt från Helsingborg eller Landskrona. Båtarna lägger till vid kajen som vetter mot Sverige. På andra sidan ön, som kan man ta sig med cykel som hyrs i hamnen, ligger hamnen som vätter mot Danmark. Därifrån går båten till Helsingör och till Köpenhamn.

Nimis – ett gömt äventyrsland
På Skånes nordvästra spets ligger den lilla byn Mölle. Byn är känd för sitt vackra läge och husen klättrar upp för Kullaberg. Högst uppe på berget står en gammal fyr som inbjuder till härliga picknickar och vacker utsikt. På baksidan av berget kan man via en vandringsled ta sig ner till stranden där en konstnär har byggt upp ett äventyrsland med gångar, broar och torn i trä.

Om man inte känner för ovanstående saker kan man alltid åka ut i en av Skånes vackra lövskogar eller ner till någon av de många stränderna som är fulla med blåmusslor.

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet