Laddar

9
jan

  • 9 januari, 2021

1921 var kvinnornas år!

Foto/Källa; Pixabay

Idag 2021, är det näst intill obegripligt att det skulle dröja ända till 1921 innan en gift kvinna ansågs myndig! Motståndet var hårt.  Något annat som bestämdes 1921 var att båda föräldrarna i ett äktenskap har ansvar för barnen. Däremot var fortfarande inte kvinnan fri i namnfrågan utan barn och hustru skulle bära mannens efternamn. Men svenska kvinnor har alltså varit myndiga i hundra år, oavsett om de är gifta eller inte.

1921, närmare bestämt den 20 januari, var även året då kvinnorna definitivt fick rösträtt. Det skedde när riksdagen för andra gången klubbade reformen, som den var definitiv. De som var  drivande bakom reformen var de liberala och socialdemokraterna. Vid riksdagsvalet i september valdes för första gången kvinnor in. De var fem till antalet.

Vad det gällde högre utbildningar var just det här året, för första gången, det fritt fram för kvinnor att antagas till utbildningen vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Så årtalet 1921 en viktig milstolpe i den svenska jämställdhetskampen.

RELEVANTA LÄNKAR
Om kvinnlig rösträtt i Sverige
Först 1921 som sist i Norden
Viktiga årtal 

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.