Laddar

25
jan

  • 25 januari, 2021

Försvara dig själv med smart försvarsspray!

Plegium Smart Försvarsspray, som är den versionen jag testat sitter fast på en magnetisk delbar nyckelkedja. Det är den modellen som du ser här på alla bilderna på denna sidan! Batteriet behöver inte laddas på fyra år! Plegium är de enda försvarssprayerna i världen som automatiskt skickar SMS med din position samt ringer upp din anhöriga när du avfyrar sprayen, så att du kan få hjälp snabbare!

Förberedelse av testet

Jag började att dra ut den genomskinliga batterifliken i plast som sticker ut på sidan av produkten. I och med det aktiverar man Bluetooth-batteriet. Sedan laddade jag ner appen Plegium på min Iphone från App Store. Har du en Androidmobil laddar du ju ner den från Google Play. Det är gratis för båda. Sedan anslöt jag appen och la upp ett par nödkontakter. Det kan ju vara till din make, maka, dotter, son, någon annan när och kär. Man kan lägga till max fem stycken. De automatiska positions-SMS och telefonsamtal till dina nödkontakter är helt gratis att använda!

För att testa alla funktioner utom sprayen, för ned TEST-spaken på sidan av produkten i 10 sekunder

Jag testade också funktionerna som  positions-SMS, telefonsamtal, siren och LED-lamporna genom att föra ned TEST-spaken på sidan av produkten med hjälp av spetsen på min fickkniv. Vad det gäller LED-lamporna så blinkar de – 19 gånger i sekunden – vilket har en bevisat desorienterande effekt på gärningsmannen. Polis världen över använder ficklampor som blinkar just 19 gånger i sekunden för att desorientera personer de ska gripa.

OBS! Du ska inte trycka ner själva avfyringsknappen för att testa spraydosen. Du behöver ju all sprayen till en tilltänkt gärningsman du behöver skydda dig mot. Du kan lita på att spraydosen fungerar. Jag har ju däremot fått ett par Smart Försvarsspray av Plegium, just för att testa en så jag tog med mig en ut efter testet av de övriga funktionerna med testknappen. Alla Plegium försvarssprayer innehåller en vätska baserad på högkoncentrerad mentol, vilket alltså är helt lagligt och licensfritt för privatpersoner i Sverige. Mentol är kraftigt ögonirriterande och förblindar tillfälligt angriparen så att du kan sätta dig i säkerhet. Sprayen innehåller också ett rött färgämne (mörklila) som är mycket svårt att tvätta bort, vilket underlättar identifiering av gärningsmannen. Alla Plegium har en räckvidd på över 3 meter och ett innehåll tillräckligt för många gärningsmän!

Själva testet av sprayet
Själva testet av sprayet gjorde jag mot en vägg på ett skjul vi har på tomten. Jag stod ca tre meter från väggen när jag tryckte ner knappen. Dosan har ett innehåll som räcker till cirka 10 sekunder av kontinuerligt sprayande innan de tar slut. Jag hann lätt med att ”ställa in siktet” och satte färgstrålen och spraydosen centrerat i ett ”ansikte” jag skissat upp på väggen. Det blev en mörklilafärgad stråle på skjulet som ett minne av testet. Kan tänka mig att någon en dag, när vi är borta från den här Världen, frugan och jag, kommer att undra vad i hela friden den där färgkladden kom ifrån?

Jag testade inte hur det kändes i ögonen att få sprayen i dem, jag avråder dig också från det på det skarpaste. Det är ingen angenäm upplevelse! 🙂 Signalen skriker i ens öron jag lovar. Den har en hög genomtränglig ton och jag var rädd jag skulle skrämma upp grannarna som skulle komma stormandes för att höra vad som hänt. Ingen dök dock upp eftersom jag gjorde mitt bästa för att försöka dölja oljudet genom att stoppa in dosan innanför täckjackan.

OBS! När du måste använda sprayen vid ett eventuellt angrepp på dig (eller någon annan) genom att trycka ner avtryckaren så utlöses alla funktioner samtidigt, och även om du slutar spraya så fortsätter lamporna att blinka och larmet att tjuta. Det fortsätter så tills batteriet tar slut eller genom att du tar något smalt och vasst och skjuter upp TEST-spaken på sidan.

Liten sammanfattning om hur du gör om du blir attackerad!

1. För in tummen under skyddslocket.
2. Tryck hårt i mitten av avtryckaren – alla funktioner aktiveras samtidigt!
3. Spraya angriparen över ögonen, därefter mot näsa och mun.

Med Plegium Smart Försvarsspray, till en liten kostnad, som jag testat, (finns andra versioner, se Plegiums hemsida) kan du känna dig lite tryggare i ditt hem, på joggingrundan, på stan eller var du nu är på väg. Sprayet, färgstrålen, den genomträngande signalen, positions-SMS, telefonsamtal och de blinkande störiga LED-lamporna kommer i de allra flesta fall att skrämma bort en eventuell gärningsman/män.

RELEVANTA LÄNKAR (Öppnas i ett nytt fönster)
Plegiums hemsida
Plegium Smart Försvarsspray
Hur du kommer igång med din Plegium Smart Försvarsspray

 

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.