Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Ulf Elfvings populära radioprogram läggs ner av SR! Än en gång har ålderismen slagit till!

Inte lätt att bli gammal. Det är lätt att känna att man är mindre värd. Ibland kan det även kännas att man inget är värd. Speciellt i dessa covid-19 tider då hela släkten och yngre vänner skyr en som om man är spetälsk. Då vi diskrimineras mer än vanligt.

Foto/Källa; Pete Linforth, Pixabay

Igår var jag ensam på ICA Maxi och handlade lite käk. Där var speciellt en pappa med sina båda barn i femtonårs-åldern, en dotter och son som jag stötte på ett par gånger. Så fort de såg mig ställde sig i givakt längs varustånden, liksom tryckte sig ända in bland hyllorna för att ge mig så mycket utrymme som möjligt.

Det var ju i och för sig snällt av dem. De visade ju att de ville mig väl. Jag ser väl så gammal ut att jag skulle dö bara de nös på mig. Men den där känslan…. att man är gammal och skröplig, knappt vid liv.  Jag som inte ens går med rullator ännu! Som hugger ved, jobbat i skogen med fysiskt hårt arbete nära halva livet, som påtar i vår stora trädgård, snickrar och utför hantverksarbete i en takt som hade gjort femtonåriga dataspelsnördar sjuka av avund!

MIG behandlar man som ett ömtåligt glas, som en som egentligen inte borde få gå ut och handla alls överhuvudtaget. Och om jag gjorde det borde jag ha en stor bubbla omkring mig, vara försedd med syrgas, munskydd och visir. Ha en spritflaska hängandes runt halsen där jag kunde tvätta händerna så fort jag vidrört någon vara.. Men helst skulle jag sitta hemma med gumman min. Handla på nätet och få matvarorna hemskickade, ställda utanför husets dörr av någon springschas som undrade om vi fortfarande var vid liv därinne, vi gamlingar?

Alltså, kroppen må vara gammal och sliten. Men knoppen är inte äldre än 35 år, spöar fortfarande många i schack, kommer oftast ihåg vad jag skulle göra i ett rum när jag hamnar där, är varken dement eller i behov av God Man, hyfsat välmående, förutom kronisk värk vid full vigör och still going strong.

Ändå blir vi 70-åringar och äldre, behandlade som om vi alla var döende och blott bara hade ett par månader kvar i livet. Ja, det kan ju vi alla ha, vem vet om det egentligen?  Och så nu detta. Ulf Elfving, blir diskriminerad! Ulf, som man lyssnade på om somrarna när man låg på stranden på 60- och 70- talet, då han presenterade Svensktoppen. När till och med Ulf blir så diskriminerad, vem av oss kan då inte bli det? (Se källa nedan).

Vilken skillnad mot USA! Där lever Trump, (vad är han? 74 år?) rövare, ställer till med mer galenskaper än alla presidenter tillsammans genom tiderna har gjort. Där ska man snart välja en President som är 78 år. Sjuttioåtta! Hur vågar de?

Universum och ålderism
Det är en skön känsla, tycker jag, när man blickar upp mot den oändliga rymden. Universum liksom blickar ner på en och säger tröstande; Vart inte lissen för att du känner dig gammal. För i jämförelse med mig är dina år du levt här på Jorden inte ens ett ögon blink av tid. Då känner åtminstone jag mig lite yngre igen en stund.

 

RELEVANT LÄNK
Så diskrimineras vi äldre av Sveriges Radio  (Öppnas i ett nytt fönster)

 

BESÖK LOVELAHOLM´S SYSTERSAJTER
ListitSweden.se & HittaUpplevelse.se
Där kan du hitta och få tips om resor, upplevelser, evenemang, besöksmål och sevärdheter.
Klicka på banner nedan eller klicka på deras namn här ovanför.
Du kommer även till ListitSweden.se genom att klicka på bannern här nedanför!

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet