Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Varannan svensk ler mindre än före Pandemin!

Varje år föds 200 000 barn i världen med läpp-, käk- eller gomspalt. Ibland är ansiktsmissbildningarna direkt livshotande och i de flesta fall innebär det ett liv i utanförskap. Operation Smile´s är att med volontära sjukvårdsinsatser utföra operationer som ger barn och vuxna möjlighet att leva ett värdigt liv.

Fotograf: Peter Stuckings/Operation Smile

VARANNAN SVENSK LER MINDRE ÄN FÖRE PANDEMIN!
Fem av tio svenskar ler mindre ofta nu än de gjorde före coronapandemin. Andelen är ännu högre bland pensionärer, medan studenter upplever att de ler mer i dag än för ett år sedan. Det visar SMILE-index, en Novusundersökning som gjorts på uppdrag av hjälporganisationen Operation Smile.
LÄS MER HÄR!

OM LÄPP-, KÄK- OCH GOMSPALT
Var tredje minut föds ett barn med läpp-, käk- eller gomspalt (LKG), en missbildning som kan vara direkt livshotande i och med att barnet inte alltid kan amma och kan ha mycket svårt att få i sig näring. LKG är den vanligaste ansiktsmissbildningen och uppstår i början av graviditeten om ansiktets ”sömmar” inte sluter sig som de ska. Varje år föds 200 000 barn med LKG; och varje dag föds 300 barn med LKG i ett land där hjälp inte finns att få. Det motsvarar ungefär ett barn på cirka 600 födda. WHO räknar med att 7 miljoner människor lever med en obehandlad spalt. I Sverige föds 200 barn varje år med LKG.

OM OPERATION SMILE
Operation Smile är en medicinsk hjälporganisation som genomför kostnadsfria operationer i låg- och medelinkomstländer på barn som lider av allvarliga ansiktsmissbildningar, framför allt läpp-käk-gomspalt. Många av dem har svårt att äta och prata och tvingas leva undangömda. Tack vare våra volontärer, som delar med sig av sin tid och sin kunskap, kan vi erbjuda gratis vård. En operation, som ofta tar mindre än en timme och kan kosta så lite som 2 400 kronor, förändrar ett barns liv för alltid. Sedan starten 1982 har 300 000 operationer utförts, men många barn väntar fortfarande på att få hjälp.
LÄS MER HÄR!

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet