Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Negativt COVID-19-test krävs för inresa till Sverige!

Regeringen beslutade idag att utländska medborgare måste presentera ett negativt testresultat för pågående COVID-19-infektion vid inresa till Sverige, oavsett var de kommer ifrån. Målet är att minska risken för att sprida de nya varianterna av COVID-19-viruset som har upptäckts i ett antal länder.

Publicerad 3 februari 2021 – Foto/Källa; Daniel Dan outsideclick/ Pixabay 

Den 29 januari mottog regeringen ett förslag från Folkhälsomyndigheten, där man begärde ett regeringsbeslut som kräver att utländska medborgare ska lägga fram ett negativt testresultat för pågående COVID-19-infektion innan de får resa in i Sverige, med eventuella undantag som regeringen kan bestämma. Bakgrunden till detta är att nya varianter av COVID-19-viruset nyligen har upptäckts, och att det för närvarande är svårt att helt bestämma i vilka länder varianterna är vanliga.

Regeringen skickade förslaget till Polismyndigheten, Kustbevakningen och Migrationsverket under ett påskyndat samrådsförfarande. Samtidigt har EU lagt fram nya rekommendationer för reserestriktioner på grund av COVID-19.

Efter mycket intensiva förberedelser godkände regeringen idag ett allmänt inreseförbud för utländska medborgare som inte kan presentera ett negativt COVID-19-test vid ankomsten till Sverige. Som en allmän regel får testet inte vara mer än 48 timmar gammalt. Utländska medborgare i åldern 18 år och äldre omfattas av testkravet, med undantag för vissa kategorier av resenärer för att säkerställa att det inte finns några oavsiktliga konsekvenser.

Reglerna varierar beroende på om en person reser från ett tredjeland eller från ett EU- eller Schengenland. Det finns också separata regler för resor från Danmark, Norge och Storbritannien. Det gemensamma särdraget är dock ett undantag från testkravet för personer under 18 år, de som bor i Sverige och personal inom transportsektorn.

-”Dagens beslut är viktigt för att minska inflödet av de nya varianterna av viruset som har upptäckts i flera länder. Enligt Folkhälsomyndigheten finns det stor osäkerhet kring de nya varianterna, och även om de nu har spridit sig i viss utsträckning i Sverige är det viktigt att vi tar detta steg, vilket minskar risken för ytterligare spridning, ” säger ministern för inrikes frågor Mikael Damberg.

Reglerna träder i kraft den 6 februari, dvs vid midnatt på fredagen, och gäller till och med den 31 mars.

Dagens beslut påverkar inte giltighetstiden för det tillfälliga inreseförbudet till EU via Sverige, som fortfarande gäller till och med den 31 mars.

KÄLLA OCH LÄNK   (Öppnas i ett nytt fönster)
SWEDEN ABROAD -TILLFÄLLIGT INRESEFÖRBUD TILL SVERIGE
SVERIGES REGERING

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet