Laddar

1
feb

  • 1 februari, 2021

Talgoxen ohotad etta och koltrasten årets ”bubblare” i Vinterfåglar Inpå Knuten!

Talgoxe. Foto: BG Bentz

Det är 16:e året som BirdLife Sverige genomför en stor fågelräkning med hjälp av svenska folket. I alla dessa år har talgoxen varit den talrikaste fågeln vid landets fågelmatningar. Precis som tidigare är det också blåmesen och pilfinken som gör upp om andraplatsen. Just nu är blåmesen tvåa, men skillnaden mellan de båda arterna är ganska liten.

Hemma hos oss är det dock Pilfinkarna som regerar. Vi har hundratals av dem. På gården har man haft egna höns i generationer och dagens Pilfinkar som låter sig smaka av vårt viltfågelfoder, är barnbarnbarnbarnbarnbarnsbarn till forna generationer…  🙂

Ett par rödhakar har jag sett tidigare men vet inte vart de tagit vägen. De är ju ganska så oblyga och orädda. Är rädd att våra katter tagit dem. Vi håller de inne på dagarna just för att de inte ska jaga småfåglarna men ibland smiter de ut. Vi har också mer eller mindre dagligen besök av ett  par hackspettar, glädjande nog. De låter sig också smakas av viltfågelfodret från Vallberga Lantmän, samt av talgbollarna och talget vi hänger ut i vårt gamla halvmurkna plommonträd. Ibland hackar de lite i stammen också. Finns säkert någon läcker liten larv därinne.

Varje år brukar det också finnas en eller flera ”bubblare”, det vill säga en art som är talrikare än normalt. Denna gång är det koltrasten som registrerats i betydligt högre antal än förra året. Som det ser ut just nu, verkar det ha funnits nästan tre gånger så många koltrastar i landet denna vinter jämfört med den förra. Här hos oss har jag räknat till sju stycken. De slåss om våra gamla halvruttna äpplen som de gillar mycket och som vi slänger ut till dem lite då och då.

Anledningen till att koltrasten är så talrik är troligen vinterns mycket milda inledning, något som säkert lockade många koltrastar att stanna kvar i stället för att flytta mot västra Europa. Koltrasten är också en art som, under de 16 år denna räkning pågått, har utökat sitt vinterområde norrut, framför allt längs Norrlandskusten. Glädjande är att gulsparven ökar. Det är annars en art som länge haft en tydligt nedåtgående trend och som förra året noterades i det lägsta antalet i denna räknings historia. Men precis som koltrasten har den i helgen noterats i betydligt högre antal än i fjol. Vi har ett tiotal av dem hos oss här på gården just nu.

Även en liten flock med Domherrar, räknade till åtta, är bland besökande fåglar. De syns så grant där de sitter på grenen med sina klarröda lysande bröst. Vi har nog aldrig haft så många olika småfåglar som nu och det beror säkert på den kalla vintern som säkert tagit många fåglar med överraskning. Så glöm inte hjälpa våra små bevingade vänner genom att stödfodra dem. Vallberga Lantmän har säckar till salu med olika viltfågelfoder. Vi kör med säcken med nötter. Kostar ca 370 kr styck och varar någon vecka….


Så här ser vårt gamla, halvmurkna plommonträd ut nu. Som en Julgran, klädd med fågelautomater! 

Några dagar kom en flock med Sidensvansar och hälsade på. Hela flocken lät sig smaka av fodret men fann också vår rönnbärs buske och tömde nästan busken på bär!

Med en tredjedel av rapporterna registrerade, kan man på BirdLife också konstatera att vintervädret verkar ha haft en positiv effekt på deltagandet i denna fågelräkning. Som det ser ut just nu kommer det totala antalet deltagande att hamna på strax över 20 000.

Räkningen pågår fram till måndag kväll. Under måndagskvällen räknar vi med att kunna sända ut regionala sammanställningar.

Det är också lätt att följa rapporteringen, såväl i landet i stort som på läns- eller kommunnivå.
Statistiken hittas här: https://vinterfaglar.se/stats

OM BirdLife Sverige

BirdLife Sverige är den nationella svenska fågelföreningen. Föreningen bildades 1945 när fågelsektionen inom Naturskyddsföreningen knoppades av och blev Sveriges Ornitologiska Förening. I dagligt tal kallar vi oss numera BirdLife Sverige för att markera att vi är den svenska partnern och en del av det globala partnerskapet BirdLife International. Det finns 25 regionala föreningar kopplade till BirdLife Sverige som bedriver fågelskydd och forskning på regional nivå.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)

Vinterfåglar
BirdLife Sverige Hemsida
Följ oss på Facebook
Bilder på Instagram
Nyheter på Twitter
Massor av fågelvänner

Som medlem i föreningen stöttar du BirdLife Sveriges verksamhet som vilar på ”tre ben”, fågelskydd, fågelforskning och fågelintresse.

 

BESÖK LOVELAHOLM´S SYSTERSAJTER
ListitSweden.se & HittaUpplevelse.se
Där kan du hitta och få tips om resor, upplevelser, evenemang, besöksmål och sevärdheter.
Klicka på banner nedan eller klicka på deras namn här ovanför.
Du kommer även till ListitSweden.se genom att klicka på bannern här nedanför!

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.