Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

5 smultronställen i Laholm

Laholm är en stad med rik historia som sträcker sig ända bak till 1200-talet. Förutom fornminnes historia är Laholm även känd för bland annat Sveriges längsta sandstrand. Det är en stad med allt från stränder till varierade skogar. Laholm kallas av många den lilla staden med de många konstverken. En stad som denna har många smultronställen och i denna artikel ska vi titta på fem sådana!

Teckningsmuseet. Foto; Carl Stridsberg

Teckningsmuseet
Att teckna ses kanske inte som en konst i sig men mitt i centrala Laholm finns det ett museum som tycker annorlunda! Som nordens enda museum för teckningskonst finner du förutom utställningar med både nordiska och internationella konstnärer även Laholms keramikmuseum. Utöver utställningarna arrangerar även museet flera workshopar, konserter och föredrag med olika konstnärer. Mitt i huset finns det även möjlighet att fika i museets egna café.

Hallandsleden
Hallandsleden är en välkänd vandringsled där man kan hitta många gömda vackra platser om man vågar gå en bit från vägen. Glöm bara inte att ha bra skor för vandring. Bra skor är oftast ganska dyra så du kan behöva spara pengar, jobba extra eller ta ett litet lån för att bekosta dessa (den vanligaste lån produkten är snabblån). I slutändan är det upp till dig hur du vill bekosta vandringsskorna beroende på din situation. När du sedan har dina skor är det fritt fram utforska de 51 km av Hallandsleden som går genom Laholms kommun!

Konsthallen Hishult
I den lilla avsides byn Hishult finns en konsthall som ofta beskrivs som ”Lilla Louisiana”. Här finns förutom ett galleri även en konstpark och gästgivaregård med både restaurang och hotellverksamhet. Gästgivaregården är precis som konsthallen rikligt dekorerad med konst och skulpturer. Hit kommer allt från små till stora konstnärer från världens alla hörn. Om du inte kan ta dig hit går det även att se utställningar i 3D på deras hemsida!

Lugnarohögen
I byn Hasslöv fann man 1926 en gravhög från bronsåldern. Under utgrävningen hittade man en stensättning som var i form av ett skepp och detta var den första av sitt slag i Sverige! För att bevara gravhögen så gjöts en kupol över skeppet och kunde endast beträdas genom en underjordisk gång från en intilliggande stuga. Detta är en av två gravar i hela landet som du kan beträda. Mer information om Lugnarohögen och hur du hittar dit finns här.

Hembygdsmuseet i Veinge
I den lilla kyrkbyn Veinge hittar man hembygdsmuseet. Hembygdsmuseet som är kopplat till Alsingska skolan har en bevarad lärosal från tiden innan den allmänna folkskolan. Förutom den bevarade lärosalen hittar du även en nybyggd lokal som har stora saker från orten som till exempel vagnar från förr.

Laholm som stad är fylld till bredden av kultur. På varje gata kan du stöta på en av stadens många skulpturer. Du kan även snubbla över historiska kvarlevor från tiden då Laholm var en gränsstad mellan Sverige och Danmark. Det bästa sättet att hitta just ditt smultronställe är att helt enkelt utforska staden till fots. Eller varför inte ta cykeln och utforska all natur runtomkring i kommunen? Det finns så klart mycket mer att se och göra i Laholm. Oavsett när du tar dig hit så finns det alltid något som händer!

Relaterade inlägg


Arkiv

Hoppa till verktygsfältet