Laddar

29
mar

  • 29 mars, 2021

Påsk på Tjolöholms Slott

Bilden ovan; Tjolöholms Slott i Påskfärger. Foto; Will Rose

Påskäggsjakt i naturen
Påskäggsjakten är en utomhusaktivitet för hela familjen, där man får leta efter påskägg som är gömda i naturen kring slottet. Det finns två olika rundor för påskäggsjakten: den lilla rundan, som är barnvagnsvänlig, och äventyrsrundan.

David Dagemark och Emma Fröje på väg att placera ut äggen till påskäggsjakten. Foto; Kajsa Sjölander

Årets äventyrsrunda går bland annat längs en av de stensatta skogsstigarna i Stormhult, kanske en av de vackraste stigarna på halvön men ganska okänd för de flesta besökare. För att delta i påskäggsjakten köps en karta (gärna via förköp online för att undvika kö) och då ingår även en god belöning.

Efter påskäggsjakten väntar en god belöning! Foto; Kajsa Sjölander

Öppet hela påsklovet
Tjolöholm är öppet varje dag från skärtorsdagen till söndag 11 april. Förutom påskäggsjakten finns Tjolöholms lekby, slottet och utställningen ”Queen Victoria – Dressed to Rule an Empire”. För båda gäller ett begränsat antal biljetter. Mat och fika finns i Kafé Manegen och i restaurang Storstugan. Dessutom kommer det att under påskhelgen finnas utomhusservering via Kokvagnen, en nyhet på Tjolöholm. Här tillagas maten på ett fältkök från tiden för första världskriget.

Ta del av allt som sker på Tjolöholm
Vad gör trädgårdsmästarna vid den här tiden på året? Massor! Varje dag arbetar de med att ta hand om trädgårdarna och naturen, så att de ger glädje åt alla besökare. Under påsklovsveckan är det bland annat dags för det digra arbetet med att näta om idegransbuskarna i slottsträdgården mot havet, så att de ska kunna hålla stånd mot väder och vind. Nu börjar dessutom vårblommorna sticka upp både i trädgårdarna och i skogarna runt slottet. Trädgårdsmästarna svarar gärna på frågor om växter och odling, både om Tjolöholm eller besökarnas egna odlingar och trädgårdar.

Påskliljorna lyser upp i trädgården. Foto; Kajsa Sjölander

Inne och utanför slottet arbetar fastighetsavdelningen med att ta hand om slottet för att det ska kunna stå i många år till. Fogarna mellan stenarna i fasaden är mycket utsatta för havets salta vindar och just nu fogas en del av fasaden om. I slottets korsvirkesflygel pågår dessutom restaurering både in- och utvändigt av det som en gång var tjänstefolkets bostäder.

Mer information
Påsköppet den 1-11 april kl 11-16. Mer information på tjoloholm.se, se länk nedan.

Om Tjolöholms Slott
Tjolöholms gods är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning, belägen på en vidsträckt halvö i Kungsbackafjorden. Godset är utformat som ett eget idealsamhälle med slott, arbetarby, kyrka, slottsträdgård och fantastisk natur och havslandskap.

Det påkostade slottet ritades i Tudorstil av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904. Slottsfrun Blanche Dicksons ambition var att återskapa ett engelskt lantgods. Slottets välbevarade inredning visas regelbundet under hela året. Trädgårdarna och naturområdena är alltid öppna för besökare.

Godset ägs av Stiftelsen Tjolöholm med syfte att bevara och utveckla egendomens natur- och kulturvärden. Varje år gästas godset av omkring 250 000 besökare.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Påsk på Tjolöholms Slott
Tjolöholms Slotts webbplats

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.