Laddar

9
mar

  • 9 mars, 2021

Tips: Att tänka på innan du ger dig iväg och tältar!

Friluftslivet och naturen ligger nära hjärtat för många svenskar och med rådande coronapandemi väljer allt fler att ta sig ut i naturen på semestern istället för folkfyllda hotell och utlandsresor. I Sverige är dessutom var tredje person friluftsaktiv.

Är det första gången du ger dig ut med tält och stormkök finns det en hel del att tänka på, så att upplevelsen blir härlig istället för allt för krävande. Letar du efter rätt tält? På Inspekto.se hittar du bäst tält i olika kategorier.

Nedan listar vi några punkter som kan vara bra att gå igenom innan du ger dig ut i vildmarken.

Tältet
Välj tält beroende på var du ska tälta och i vilken miljö. Olika tält skiljer sig nämligen åt i material, funktion och utformning så fundera över just dina behov under semestern och välj tält därefter. För lite yngre personer som ska på festival finns riktigt billiga tält för bara någon hundralapp, vill du ha bättre kvalitet, vädertåligt och andra funktioner rekommenderar vi dig att lägga lite extra budget på just tältet – det är ju ändå här du ska bo.

Utrymmet
Lite trångt kan vara mysigt om man är på en romantisk campingtripp men för trångt vill ingen ha det. Är ni två som ska ut och tälta? Köp ett 3-mannatält istället för ett som marknadsförs för två så får ni plats med packningen också.

Val av plats
När du kommit till platsen du vill sätta upp tältet på kan det vara värt att titta på marken en extra gång. Få bort så mycket sten och grus som möjligt och se till så att marken är torr, mjuk och plan. En väl förberedd tältplats ger dig mycket bättre sömn och du kan njuta mer av semestern.

Tänk också på var solen går upp. Tältar du under värmebölja kan skugga på morgonen vara att föredra om du inte vill vakna alldeles för tidigt i en bastu.

I Sverige råder allemansrätten. Här kan du läsa mer om den.

Monteringen
Vi vet, det är lätt att bli bekväm och att man nöjer sig så fort tältet står upp. Men det är värt att gå igenom alla monteringsfaser. Se till så att alla tältpinnar sitter ordentligt, dra alla linor som behövs och montera upp taket över ingången. Det kommer vara värt det! De små sakerna gör skillnad.

Packa lätt
Det finns inget värre än att bära på en för tung packning när du är ute i vildmarken. Packa lätt, ta bara med dig det du behöver och njut av att leva lite spartanskt under en period. Det kommer bespara din rygg om inte annat.

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.