Laddar

3
mar

  • 3 mars, 2021

Topprankade life hacks för dig som vill fortsätta cykla och spara pengar och cykla under vintern!

Men också när man ska åka på semester. Men att cykla under vintern kanske inte är det allra roligaste, då det kan vara kallt och halt. Men om man förbereder sig väl kommer inte detta vara något bekymmer. Vid cykling på vintern bör man framför allt klä sig varmt, men det är också viktigt att cykeln utrustas rätt samt underhålls. Även om utrustning och underhåll av cykeln kostar, är det en billig kostnad i jämförelse med vad det skulle kosta att äga en bil till exempel. Dessutom är det också mycket bättre för hälsan, både fysiskt och mentalt. En bra utrustning är förutsättningen för att man ska kunna cykla långt och länge och oavsett om det är i utövande av sport eller under vardagen. Med en väl förberedd cykel kommer cyklingen bli mycket roligare och mer trevlig. Och man sparar dessutom en hel del pengar på att cykla. Kostnader som parkering, skatt och drivmedel slipper man betala för en cykel.

Dubbdäck
På vintern bör man utrusta sin cykel med dubbade vinterdäck och med bra mönsterdjup på däcken. Detta för att vägarna kan vara hala med tanke på kylan och snön. Med bra däck på cykeln får man ett mer stadigt grepp på vägarna och kan känna sig trygg med sin cykling och chansen att förhindra eventuella olyckor ökar. Med bra däck skyddar man också fäljarna från att ta skador.

Cykelslang
Även om man har bra dubbdäck på cykeln så måste också cykelslangen i däcken vara hela eftersom det annars blir svårt att cykla. Cykelslangen är en innerslang som sitter mellan däck och fälg. Det är denna som ger luft i däcken, vid punktering är det ofta den som har gått sönder. Det finns många typer av cykelslangar och det är bra att dubbelkolla vilken cykelslang som passar till cykeln. Med rätt cykelslang gör cyklingen både roligare och enklare. Det finns också cykelslangar som är ”självläkande”. Men man kan också fixa det själv, genom att fylla slangen med tätningsvätska. Så köp cykelslangar idag.

Belysning
Man bör också tänka på belysningen då vintermånaderna är mörka. Om man har bra belysning på sin cykel så syns man i mörkret och kan förhindra eventuella faror. Både för sina medtrafikanter och för sig själv. Man kan också se eventuella djur och barn som kan springa ut rakt i vägen. Reflexer är också bra att ha på, både på cykeln och på sig själv för att man ska synas bättre. Man kan helt enkelt inte ha för lite belysning. Ju mer belysning desto bättre.


Foto/Källa; Pixabay

Hur man ska klä sig
Hur man klär sig är också viktigt när man ska cykla, speciellt under vintertid. Då det kan vara snöstorm och väldigt kallt. Även om man får upp värmen när man cyklar är rätt klädsel viktigt ändå. Det är bra att ha kläder som är vindavstötande och vattenavstötande. Att ha mörka kläder är inte att rekommendera då man inte syns så bra. Men om man mot förmodan inte vill ha färgglada kläder, kan man istället köpa kläder med inbyggda reflexer. För huvudet finns speciella hjälmmössor, eftersom det är svårt att ha en vanlig mössa på sig när man har hjälm. Och på fötterna kan man ha skoskydd för att slippa bli blöt om fötterna.

Cykelhjälm och reflexer
Enligt svensk lag ska man ha cykelhjälm på sig när man cyklar. Det är bevisat att cykelhjälmen räddar liv och därför är det alltså lag på att ha hjälm på sig när man cyklar. Om olyckan är framme och man inte har cykelhjälm på sig kan det sluta riktigt illa, än om man faktiskt har cykelhjälm på sig. Det finns ett brett utbud av cykelhjälmar ute på marknaden och i alla varianter och det är viktigt att hitta en hjälm som passar. Både i storlek och till utseende, men det viktigaste är att hjälmen passar huvudformen. Om hjälmen inte sitter ordentligt kommer den inte att hjälpa vid eventuellt fall. En hjälm måste vara komfortabel, sitta rätt och kunna andas.
När det är vinter så är det mörkt största delen på dygnet och då är det viktigt att synas. Att ha reflexer på sig är därför väldigt viktigt. Även pannlampa är att rekommendera när det är mörkt.

Underhåll cykeln
Men för att kunna ha en cykel som ska hålla länge är det också viktigt att underhålla cykeln. Att hålla cykeln ren är en förutsättning för att den ska hålla längre. Det blir mycket stänk och grus på cykeln när man cyklar. Därmed kan cykeln börja rosta, men om man håller cykeln ren tar det längre tid innan den angrips av rost. Dessutom kan det fastna grus i kedjor och i springor på cykeln, som kan ge förödande konsekvenser. Och det kan man lätt tvätta av om man tvättar cykeln regelbundet. Kolla också av luften i däcken regelbundet för att se att lufttrycket är bra och att man inte fått punka. Det är också bra att smörja cykeln med olja, för att cykeln ska hålla längre. Under vintertid kan man använda sig utav en lite tjockare olja för bättre resultat. Se också till att kontrollera bromsarna med jämna mellanrum. Man bör byta ut gummibromsklossarna efter varje säsong.

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.