Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Insekter i Sverige

När man har en liten trädgård där man odlar lite till husbehov stöter man ju ofta på olika slags insekter. Det är bin, getingar, humlor, fjärilar, steklingar, myror, skalbaggar och en massa annat småkryp. Några vet man ju vad de heter men långt ifrån alla. Men det finns fin hjälp att få!

Gulröd blombock, Stictoleptura rubra, hane. Foto; Carl Stridsberg, LoveLaholm

För en tid sedan skrev jag lite om biodling, som finns att läsa om här.  De har det tufft nu, både bina, bisamhällena och biodlarna. Torkan slår hårt mot både människa och djur här i Halland. Insekterna, Världen över, minskar i takt med klimatförändringarna verkar det som. På vissa håll är det riktigt illa.

Vi har ett par små land där vi odlar plocksallad, grönkål, bondbönor, potatis, jordgubbar, ärtor och lite kål. När jag skulle plocka lite av salladen för ett par somrar sedan, hittade jag den här vackra lilla baggen ovan på bilden, sittandes på ett av bladen. Så ikväll gick jag in på facebookgruppen, Insekter i Sverige och frågade om någon visste vad det var för en gynnare. Det tog bara några minuter så fick jag svar av en som heter, Bengt.

Han förklarade att det är en, Gulröd blombock, Stictoleptura rubra, hane.

En annan insekt jag upptäckte idag den sjunde juni 2021, på en stubbe strax under det primitiva bihotell jag skapat, var den här krabaten. Ca fem cm lång med en lika lång gadd nästan. Den hade sin gadd nerstucken mellan stubben och dess torkade bark. I samma grupp fick jag hjälp av Hans och Arvid, som namngav den. Det är en harkrank, Tanyptera atrata..

Det är en riktigt trevlig liten grupp för de som är intresserade av att få veta vad alla små kryp man finner i trädgårdar, skogar, på ängar med flera ställen. Gör gärna ett besök därinne nästa gång ni hittar en insekt ni inte har något namn på.

Bihotellet jag skapat och som haft i stort sett fullt med ”hyresgäster” varje sommar. Här på bilden nedan var  så bihotellet installerat med närmaste granne ett plommonträd och ett päronträd med blommor som hängde över bihotellet..

Små vildbin, knappt en cm långa berikar numera vår trädgård med pollinering varje år..

 

BESÖK LOVELAHOLM´S SYSTERSAJTER
ListitSweden.se och HittaUpplevelse.se
Där kan du hitta och få tips om resor, upplevelser, evenemang, besöksmål och sevärdheter.
Klicka på banner nedan eller klicka på deras namn här ovanför.
Du kommer även till ListitSweden.se genom att klicka på bannern här nedanför!

Relaterade inlägg

  • Kommentera

Arkiv

Hoppa till verktygsfältet