Laddar

6
jul

  • 6 juli, 2021

Hur aktiemarknaden har påverkats av COVID-19!

När den ekonomiska världen insåg att COVID-19 var någonting som hade kommit för att stanna och började förstå att viruset faktiskt skulle få fäste i majoriteten av världens länder, dök S&P 500 mer än 15% på bara ett dygn. På en vecka hade den fallit med 30%. Världen blev således tvingade att vidta extrema ekonomiska åtgärder som gäller än idag för att klara av krisen.

För privatpersoner som är intresserade av aktiehandel kan det verka som en jobbig period. Vem vet när nästa stora marknadsras kommer och hur omständigheterna kring det kommer se ut. Som aktiehandlare är det viktigt att du håller dig informerad med relevant och tidsgill information. På Finanso hittar du flera aktietips som hjälper dig förbereda inför framtiden.

Marknadens återhämtning
Det stora börsraset i mars 2020 var förvånande, men kanske ännu mer överraskande var hur väl marknaden återhämtade sig i efterhand. USA:s centralbank låg till stor del bakom återhämtningen genom sin strategiska kontroll över penning- och finanspolitiken. S&P 500 och resten av aktiemarknaden har sedan raset lyckats nå nya höjder och uppgången verkar inte visa tecken på att hejda sig. Den politiska reaktionen som följde innebar att situationen inte blev så illa som den kunde ha blivit.

Samhället anpassar sig
I och med att stora delar av världens befolkning började anpassa sina liv, skedde ekonomiska förändringar i samhället. Folk lärde sig att arbeta, studera och spendera sin fritid hemma istället för att riskera smitta. Gym, restauranger och andra allmänna platser fick brösta ett dramatiskt bakslag, men klarade sig över lag.

Samtidigt gynnades företag med tjänster vars tillgänglighet inte avgörs av huruvida kunden är hemma eller inte. Företag som Amazon, Netflix och andra internetbaserade företag gick det betydligt bättre för. Kommunikationstjänster som Zoom fick sig också en rejäl boost.

Numera är det dock faktiskt energi-, industri-, finans- och materialindustrin som det verkar gå bäst för. Teknikföretagen ökar såklart fortfarande kraftigt i värde, men den extrema uppgång vi såg i början av pandemin har dämpat sig något.

En ny typ av investerare gör intåg på marknaden
Privatinvesteraren har blivit en allt viktigare faktor när det kommer till vår ekonomi. Det finns numera en stor mängd handelsplattformar där kunder kan handla aktier och andra värdepapper utan betydande avgifter. Denna skara nya investerare består främst av yngre som grundar sina investeringar i nya principer relaterade till sociala medier och flödet av information.

Finansbolagen påstår nu att majoriteten av pengarna som investeras i företag numera kommer från privatinvesterare och inte från andra företag. Detta är ett skifte som inte varit möjligt tills nu. Förr i tiden behövde man ju genomgå en massa krångliga procedurer för att köpa aktier. Dessutom var det otroligt långsamt. Marknaden kunde redan ha förändrats betydligt innan köpet man gjorde gick igenom. Med teknologi och mobiltelefoner till vårt förfogande har vi ju inte längre det problemet.

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.