Laddar

4
aug

  • 4 augusti, 2021

Kirke Ralph – En älskad konstnär!

Artikeln inlagd första gången den 2014-07-31, sedan uppdaterad flera gånger, senast 2022-08-10

Samling vid Rådhuset den 4 augusti kl 18.00. Anmäl er gärna i Rådhuset i förväg men det går också att ansluta direkt vid starten kl 18.00. Avgift 80 kr som erlägges vid promenadens början.
Catharina och Daniel erbjuder i år (2021) en lite annorlunda konstvandring genom centrala Laholm, där de blandar fakta och historia med intressanta diskussioner. Självklart börjar de vid Rådhuset strax bredvid deras första anhalt, Clownen, av Lasse Trollberg. Clownen står framför Rådhuset, där stadens skampåle en gång stod.

Alldeles säkert kommer ni också att få se en del av den fine målaren och konstnären, Kirke Ralphs, offentliga konst. Catharina och Daniel är stora kännare av Kirks konstnärskap och har bland annat skrivit boken om Kirke, ”Penseldrag”, (som ni kan läsa mer om längre ner och beställa). Hoppas ni ger er tid att följa med på en väldigt trevlig konstpromenad i sommarkvällen.

Nedan, kommentar från LoveLaholm.se, år 2017

När turisterna börjar strömma till vår lilla stad är det bra att veta att Catharina och Daniel påminner dem om vår mest älskade konstnär, Kirke Ralph, vars konstverk de kan finna på lite överallt i staden. Själv var jag med en gång, för några år sedan, när de guidade en konstrunda med tema, Kirke Ralph. Fyrtio stycken var föranmälda men vad jag kunde se verkade det snarare vara flera hundra som på nytt samlas för att ta del av Laholms mest älskade konstnär genom tiderna, Kirke Ralph. Själv träffade jag bara Kirke några gånger själv. Men de få gånger jag mötte Kirke slogs jag av hans värme och vänlighet som så många andra än mig upplevt.

Bilden ovan; Kirke målade ett par fötter som sticker ut genom ett fönster som även det är en målning. Kanske var det så Kirke ville vi skulle gå genom livet. Barfota, fria från skavande tvång och plikter?

kirkralph728

Första stoppet var vid det kanske mest kända och roligaste av Kirkes alla konstverk. Paraplyet på väggen intill frisören. Många är de som försökt greppa paraplyet för att fråga om det är någon som glömt det där. Det är så verklighetstroget så det är svårt att i farten uppfatta att det är en målning. Nu har dessvärre tidens tand börjat göra sig lite påmind och de klara färgerna har börjat blekna. Tyvärr något som börjat drabba flera av Kirkes konstverk runt om i staden. Man får hoppas det finns anslag för att restaurera dem så de inte försvinner för alltid en dag. Det vore verkligen sorgligt och hade gjort Laholm mindre roligt.

kirkralph_Paraplyet728

Färden gick sedan vidare till det populära cafeét Cecilia, där alla nyfikna skulle in på en och samma gång.

Jag frågade guiden om hon visste hur många konstverk som Kirke skapat sammanlagt i Laholm med omnejd. Det visste hon inte och frågan är väl om någon vet det. Det finns säkert något konstverk som Kirke målat hemma hos någon privatperson. Kanske i dennes kök, som ännu ingen levande människa sett förutom husägaren och Kirke själv! 🙂

Här nedan några av Kirkes roliga och coola konstverk. Jag lägger upp ett antal här för allmän avnjutning.

Kirkralph_Cecilia_klockan72

Kirkes klocka. Som för alltid stannat på 15.00. Kirke, var inte den som stressade fram i livet precis.

kirkralph_Cecilia_Nyckeln72

Ett bra råd som jag själv försöker leva efter… de få gånger jag är ute vid havet!

Det är säkert många som försökt öppna dörren in till köket. Men det är en målning det med! Här satt Kirke ofta och drack sitt te och snackade med andra kunder.

kirkralph_cecilia_fonstret7

Fin utsikt. Allt målat av Kirke. Element, gardiner, fönster. Inte stolarna dock.

kirkralph07_Cecilia06_Ansla

Kirkes anslagstavla med målande fina tips och små råd.

kirkralph_Cecilia_amori728

Här har Kirke målat något på Latin ser det ut som. Det är Etymologi: Citatet ovan kommer från Bucolica, den första diktsamlingen av den romerska skalden Vergilius, där versen 69 i boken X lyder: ”Omnia vincit amor; et nos cedamus amori.” (Kärleken övervinner allt; så låt oss besegras av kärleken.)
KÄLLA; Wikipedia

kirkralph_Tullen728

Här ovan och nedan, en tulltjänstemannen som Kirk, målat på väggens fasad. Den vackra rödhåriga kvinnan på bilden är Kattis Sanjay Ohlsson som tillsammans med sin nästan lika fagra make, Daniel Sanjay Ohlsson, guidat turister runt i staden för att kika på och berätta om Kirke´s alla fina konstverk. Deras konstguiderundor är omåttligt populära, både här i Laholm och i Halmstad, där de också erbjuder konstguiderundor med mera.

kirkralph09_Tullhuset728

Vi vandrade vidare. Bland annat passerade vi ett ställe där en stor målning av Kirke var puts väck. Ingen visste något om var målningen tagit vägen. Vi får hoppas det klarnar så småningom. Någon gissade på att man restaurerar den. Vi kom så småningom fram till Svenska Kyrkans församlingshem där Kirke Ralph målat ett helt stim av färgglada fiskar som barnen på Söndagsskolan kunde glädja sig åt när de gick ner till lokalen för olika aktiviteter..

kirkralph04_Guldfiskarna728

Här tog jag adjö av guiderna då jag hade en liten fotoutflykt in i Svenska kyrkan som låg strax bredvid för att ta några bilder av den vackra inredningen. Resten av sällskapet drog sig mot restaurang, AnnaBella, som också var ett kärt tillhåll för Kirke Ralph. Tyvärr har jag inga bilder på de konstverk som finns därinne. Men kika gärna in där på middag så kan ni även njuta av Kirkes vackra konst.

Och glöm nu inte att följa Kirke´s råd;

”Lev livet med vinden i håret och vattnet forsande mellan dina tår”

Jag är säker på att Kirke gör det nu. Himlen har fått en konstnär som kommer att förgylla själva paradiset! Och vi som är kvar här på Jorden har fått det lite mindre roligt. Men jag kan knappt vänta på att komma till himmelen jag också för att se vad Kirke skapat för roliga konstverk!

HÄNDER I LAHOLM MED OMNEJD

Det här inlägget från LoveLaholm delar vi även i vår populära grupp på Facebook; Händer i Laholm med omnejd” (Idag, 2024-06-10, 11 000 medlemmar)
Bli medlem du också idag och se vad som händer i vår vackra lilla stad med omnejd!

Text & Bilder, Carl Stridsberg, LoveLaholm.se

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.