Laddar

12
aug

  • 12 augusti, 2021

Odla en hållbar trädgård

Foto/Källa; Congerdesign, Pixabay

Enligt en hållbarhetsstudie framställd av ShopAlike.se så finns det möjlighet att spara en betydande summa pengar genom att odla sin egna örter och grönsaker. Samtidigt är man snäll mot miljön eftersom färre matvaror måste levereras på våra vägar. Dessutom kan man återvinna gamla plast- och metallburkar som krukor, som därmed får en längre livscykel innan de blir sopor.

Inte nog med att man sparar på både miljö och plånbok, dessutom är det väldigt givande att odla sin egen mat. Samtidigt infinner sig en personlig stolthet i att delvis övergå till en hemodlad matkonsumtion och känna att man har hundra procent kontroll på näringskedjan av den mat man konsumerar. Samtidigt är det inspirerande att bjuda hem vänner och familj på en delikat middag som mestadels är skördad i sitt eget hem. Självklart är det estetiskt vackert med ett frodigt trädgårdsland eller lummig balkong som förgyller både omgivning och tillvaro.

Nedan följer några enkla tips och råd för lyckad odling i hemmet:

En solig plats i trädgården eller balkongen.
Det finns mer utrymme att odla på i en trädgård, men en inglasad balkong har förmånen att kunna dra för glaset på natten som skydd mot eventuell frost under vår och höst. Vissa grönsaker och örter som ska odlas i vårt klimat mår bra av att planteras innomhus på våren, för att sedan flyttas utomhus och omplanteras när det är vädret har blivit varmare. Annars finns det risk att vissa plantor inte hinner bli mogna eftersom vår sommar är lite för kort. Det finns ett stort urval av grönsaker, rotfrukter, frukter och örter som med varierad svårighetsgrad kan odlas i och kring vårt hem.

Använd gamla plast och metallburkar när du odlar
Som miljökämpe faller det sig naturligt att återanvända gamla burkar och behållare som är tillverkade av plast eller metall. Det finns förvisso nya krukor som är tillverkade av återvunnet material som är tillämpade just för odling men några hål i botten på en gammal burk blir utfallet detsamma.

Näringsrik organisk jord som medium för dina örter och grönsaker att gro och växa är väldigt viktigt. Som också kan kombineras med organisk kompost, kanske från din egen trädgård? Tänk på att endast använda ekologisk och hälsosam näring till örterna och grönsakerna, eftersom det är mat som vi själva kommer att stoppa i våra magar.

Odla i gamla burkar och behållare av metall och plast. Odlar man på balkongen är det perfekt att återvinna gammalt skräp och ge det en längre livslängd och på så sätt hjälpa miljön genom återvinning. Odlar man i trädgården kan man odla direkt i jorden eller pallkragar och behöver inte bekymra sig om utrymme på samma sätt.

Börja med lagom stora odlingsprojekt i början, som sedermera kan odlas i större skala för den som önskar.

Locka nyttiga insekter och pollinatörer till din odling
De överför pollen från en växt till en annan och hjälper till med befruktningen och produktion av fröbildning. Frön som kan skördas och planteras följande vår. De är frön som du vet var de kommer ifrån, och att den inte utsatts för någon form av besprutning eller giftiga kemikalier. Du skapar och kontrollerar ditt egna lilla ekosystem.
Många växter lockar rikligt med pollinatörer som kan placeras mellan dina grönsaker och örter som t.ex: Söt alyssum, Zinnia, Cosmos och Solroser m.m.

Bevattning är jätteviktigt för en fin skörd
Nygrodda skott är extra känsliga och kräver kontinuerligt med vatten och får helst inte torka ut för att utvecklas till en stark och fin planta. Medan mer utvecklade plantor ofta klarar sig med regelbunden bevattning. Men det är rekommenderat att läsa på lite om varje grönsak och ört man planerar att odla och om de kräver särskild hantering. Plantornas törst anpassas efter dagstemperaturen. Väldigt varma dagar kräver de vanligtvis mer vatten än lite kyligare dagar. Om en planta är uttorkad brukar de kommunicera det genom att se torr och hängig ut.

 

BESÖK LOVELAHOLM´S SYSTERSAJTER
ListitSweden.se och HittaUpplevelse.se
Där kan du hitta och få tips om resor, upplevelser, evenemang, besöksmål och sevärdheter.
Klicka på banner nedan eller klicka på deras namn här ovanför.
Du kommer även till ListitSweden.se genom att klicka på bannern här nedanför!

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.