Laddar

9
nov

  • 9 november, 2021

Så förbereder du dig inför en personlig ekonomisk kris!

Att förbereda sig inför en personlig ekonomisk kris behöver inte vara så överväldigande som det låter. Det handlar om att vidta rätt åtgärder och göra det i tid. Här är därför några tips som kan hjälpa dig att vara proaktiv när det gäller din ekonomi. Kom ihåg att ta det med en nypa salt – råden nedan är inte universella och därmed fungerar de nödvändigtvis inte för alla.

Se till att ha ett nödsparkonto
Det är nödvändigt att ha ett nödsparkonto för akuta utgifter eftersom dåliga tider nästintill aldrig kommer med förvarning. Med tanke på hur osäkra tider vi lever i har man inte längre råd att förbruka hela sin månadsinkomst utan att spara något inför framtiden.

Att ha ett nödsparkonto säkerställer att du inte behöver be om andras ekonomiska stöd under en nödsituation. När en nödsituation plötsligt uppstår och du inte är ekonomiskt beredd att möta den situationen måste du antingen ta ett lån från vänner och släktingar eller vända dig till en bank eller långivare. Men om du har ett nödsparkonto behöver du inte be om andras hjälp i svåra situationer och kan därmed slippa bli skuldsatt.

Storleken på ditt nödsparkonto kommer att variera beroende på dina månatliga inkomster och utgifter. Ett nödsparkonto bör dock bestå av åtminstone pengar som täcker sex till nio månaders månatliga utgifter.

Se över och återbetala skulder i tid
Skulder med hög ränta som kreditkort eller privatlån kan vara väldigt skadliga för din ekonomi. Om du inte kan betala i tid kan räntan öka skuldbeloppet ytterligare. Om du använder ett kreditkort bör du undersöka hur de nuvarande kostnaderna ser ut för ditt kreditkort och eventuellt överväga ett nytt om utgifterna är för höga.

Ett kreditkort bör nämligen ha så låg effektiv ränta som möjligt, vara utan årsavgift och helst ha betalningsfria månader om du vill slippa se ditt kreditkort som en ekonomisk börda. Ett besök hos Kreditkortguiden kan hjälpa dig hitta det bästa och billigaste kreditkortet på marknaden. Att betala mindre i ränta innebär nämligen att du kan betala av din totala skuld och/eller få lite andrum i din månatliga budget.

Förutom skulderna på ditt kreditkort bör du såklart se över dina nuvarande lån. Har du många små lån kan det vara bra att samla dessa på ett samlingslån för att sänka den totala räntan och få en bättre översikt över återbetalningsplanen.

Omprioritera dina utgifter
Härnäst bör du se över alla dina utgifter och tänka om en extra gång. Ta fram ett anteckningsblock (eller öppna Excel) och gör en skiss över dina inkomster och utgifter. Separera önskemål från behov. Kanske du älskar att gå ut med dina vänner varje lördag, men kanske du ska överväga att göra det varannan, eller var tredje, lördag istället för att spara pengar. Eller häng hemma hos en kompis istället då det är både billigare och mer personligt.

Men det handlar om mer än att skära ner på sina nöjesutgifter. Kanske har du värmefläkten på när du inte är hemma eller låter lampor vara tända i rum du inte befinner dig i. Det finns mycket att omprioritera när det gäller utgifter och därför bör du se över dessa när du förbereder dig inför en personlig ekonomisk kris.

Öka din inkomst
Ett annat sätt att försöka öka din personliga inkomst på är såklart med hjälp av en ökad inkomst. Allt du kan göra för att tjäna lite extra pengar kan vara ett smart drag. Kanske kan du jobba några extra timmar på jobbet eller ta ett helgpass då och då? Alternativt kanske du kan hitta någon frilanssyssla du kan hålla på med vid sidan om ditt vanliga kontorsjobb. Men om du har en frilansinkomst vid sidan om din normala inkomst är det viktigt att du betalar tillräckligt mycket skatt. Annars kan du stå inför en enorm skattesmäll senare.

En ökad inkomst kan också innebära att du investerar dina pengar i långsiktiga tillgångar, som exempelvis indexfonder. Då räcker det med att du åsidosätter några hundringar per månad och kan följaktligen se dina inkomster öka. Kom ihåg att dina investeringar inte är det samma som ett nödsparkonto och ska därför inte användas för detta heller.

Få inte panik
Personliga ekonomiska kriser är något som inträffar de allra flesta människor någon gång under livet. Det är just därför alla bör förbereda sig inför detta i god tid. Följ därför ovan nämnda råd och försök att inte få panik när det väl inträffar. Har du ett nödsparkonto, återbetalda skulder och en fast och bra inkomst i förväg kan du högst sannolikt klara dig smärtfritt under en personlig ekonomisk kris.

 

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.