Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Nobeldagen 10 december

Nobeldagen infaller den 10 december varje år och denna dag delas Nobelpriset ut i Stockholm. Dagen till ära är Alfred Nobels dödsdag, år 1896. Nobel uppfann dynamiten men var i grunden en pacifist. Därför skapade han, med pengarna tjänade från dynamiten, en grupp priser för att hedra vetenskapliga framgångar som kommer människan till nytta.

Dessutom delas ett fredspris ut i Oslo. Några exempel på människor som har vunnit olika Nobelpriser är Bob Dylan, Malala, Nelson Mandela, Marie Curie, Dalai Lama, Moder Teresa, Barack Obama och många fler.
Källa; Temadagar

Bilden ovan; Björkborns herrgård, vinter. Björkborns herrgård byggdes omkring 1815 och var bostad åt bruksägare och disponenter vid Björkborns bruk fram till 1970-talet. Idag rymmer byggnaden Nobelmuseet i Karlskoga. Foto; Hans Johansson – Licens: Creative Commons BY-SA 4.0

Björkborns herrgård
I Karlskoga, på Björkborns herrgård, bodde Alfred Nobel under sommarperioderna de sista åren av sitt liv.

Alfred Nobel
Alfred Nobel föddes i Stockholm 1833. När han var nio år flyttade familjen till S:t Petersburg. Hans far Immanuel var uppfinnare och företagare. Fadern arbetade vid tiden för Alfreds födelse i Ryssland och drev där en mekanisk verkstad. Alfred Nobels älskade mor Andrietta höll ihop familjen som ytterligare bestod av sönerna Ludvig, Robert och Emil.
Källa; Nobelkarlskoga.se

Läs mer om Alfred Nobel HÄR!

Bilden; Alfred Nobel i form av silkondocka sitter i laboratoriet i Björkborn. Alfred Nobel lät bygga laboratoriet 1895 och här finns idag en rekonstruktion av en laboratoriemiljö samt utställningar om hans företag och patent. Alfred Nobels teknikhistoriska litteratur finns även här liksom ett kontor som använts av dir. Sverre Sohlman i dåvarande AB Bofors under 1930-talet. Foto Hans Johansson. Foto; Hans Johansson – Licens: Creative Commons BY-SA 4.

Bilden; Boforskanon från 1800-talet. Denna kanon tillverkades av AB Bofors-Gullspång i Karlskoga i slutet av 1800-talet. Idag visas den i Bofors Industrimuseum som ingår i Nobelmuseet i Karlskoga. Här visas över 350 års industriverksamhet i Karlskoga med både civila och militära produkter.
Foto; Hans Johansson – Licens: Creative Commons BY-SA 4.0

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Alfred Nobels Björkborn
Läs mer om Alfred Nobel HÄR!
Nobeldagen

Relaterade inlägg


Arkiv

Hoppa till verktygsfältet