Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Den 15 Januari är det Tulpanens dag!

Redan på hösten börjar det dyka upp svenska tulpaner i butikerna, och till jul och nyår finns röda och vita tulpaner i de flesta butiker. Men det är ändå nu i början av januari som den riktigt stora tulpansäsongen börjar. Detta firas den 15 januari då tulpanen har tillägnats en alldeles egen dag. 2022 har tulpanens dag firats i över 30 år!

Bilden; Ernst Kirchsteiger. Foto; Cecilia Möller Kirchsteiger 

Hur dagen ska firas är naturligtvis upp till var och en, men att ge sig själv eller någon man tycker om en bukett tulpaner är en fin gest. En bukett tulpaner kan också vara en trevlig belöning. Kanske ett alternativ till chokladkakan eller ett glas vin för den som har nyårslöften att infria.

I januari har vi plockat undan alla julsaker och utan adventsljusstakar och julstjärnor i fönstren kan det kännas lite mörkt. Det är då underbart att plocka in en bukett färgglada och krispiga tulpaner som ger bud om ljusare tider. Tulpaner finns i en mängd olika färgnyanser som är härliga att blanda.

Att välja svenskt känns bra

Att kunna välja lokalt odlade växter har blivit allt viktigare för svenska konsumenter. När det gäller svenska tulpaner finns det goda möjligheter att handla närodlade eftersom svensk tulpanodling pågår från Malmö i söder till Sundsvall i norr. Totalt odlas 160 miljoner tulpaner i Sverige, vilket betyder att ca 8 av 10 tulpaner som säljs i Sverige också har odlats här.

Landets tre största tulpanodlingar är Alverbäcks Blommor på Ekerö, Gustafslund i Eskilstuna och Lagergrens handelsträdgård i småländska Lenhovda. Därutöver finns det flera medelstora och mindre odlare. Största odlaren i Norrland är Målsta Blommor, som både har en odling i Målsta och en grossistverksamhet i Sundsvall.

Svenska tulpaner odlas enligt Svenskt Sigills kvalitetskrav, och merparten av tulpanerna är även märkta med ursprungsmärkningen Från Sverige.

OM Blomsterfrämjandet 
Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor. Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Blomsterfrämjandet
Tulpanguiden
Tips från Ernst Kirchsteiger
Skötselråd
100 inspirerande buketter
Tips på fina buketter till tulpanens dag
Svenskt Sigills kvalitetskrav
Från Sverige

Text; Blomsterfrämjandet
Bilder: Cecilia Möller Kirchsteiger, Blomsterfrämjandet/iBulb och Åsa Myrberg

 

BESÖK LOVELAHOLM´S SYSTERSAJTER
ListitSweden.se & HittaUpplevelse.se
Där kan du hitta och få tips om resor, upplevelser, evenemang, besöksmål och sevärdheter.
Klicka på banner nedan eller klicka på deras namn här ovanför.
Du kommer även till ListitSweden.se genom att klicka på bannern här nedanför!

Relaterade inlägg


Arkiv

Hoppa till verktygsfältet