Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Mötesplats för hundratals ungdomar när Västsveriges största lan är tillbaka!

Äntligen får hundratals ungdomar från hela landet samlas kring sitt e-sportsintresse igen. Efter två års uppehåll är Lanbit tillbaka 26-29 maj – ett evenemang som Ung i Kungsbacka arrangerar tillsammans med projektgruppen Lanbit.

Text & Bilder; Kungsbacka kommun 

Som för så många andra har pandemin ställt till det även för ungdomarna. Men nu planeras det för fullt för Västsveriges största återkommande lan i slutet av maj i Kollahallen i Kungsbacka. Evenemanget, av unga för unga från hela landet, har funnits sedan 2011 och produceras av ungdomar med handledning av ungdomskonsulenter från verksamheten Ung i Kungsbacka. Syftet med att låta ungdomarna själva producera är att främja ansvarstagande och engagemang. Ungdomskonsulenternas uppdrag är att stimulera och stötta arbetet.

–” Det är kul att jobba med de unga och se vilka experter de är! Vi är med vid sidan och stöttar upp och pushar framåt när det behövs”, säger Ulrika Glingborn, ungdomskonsulent i kommunen.

Marcus Lärjedal, 25 år, är en av de som varit med sedan starten 2011. För honom handlade Lanbit från början om att spela, lana och träffa vänner. Men med tiden har det visat sig innebära mycket mer än så.

– ”Jag har fått ett brett nätverk med människor inom olika områden och det har gett mig goda erfarenheter och referenser för framtiden. Jag har till exempel jobbat extra med att bygga och riva andra evenemang, säger Marcus och berättar att han tycker att det är ett riktigt roligt evenemang, vilket även många återkommande deltagare vittnar om”.

I bakgrunden finns ett crew – en arbetsgrupp med ungdomar och unga vuxna som delar arbetsuppgifterna mellan sig och ansvarar för olika delar inför, under och efter evenemanget. Ett arbete där samarbete och många erfarenheter är receptet för framgång.

Att jobba i crewet kan innebära att söka samarbetspartners och sponsorer, bygga upp lokalen och scenerna, planera spelen och turneringarna, göra personalscheman och sköta webbplatsen och stora delar av marknadsföringen. Louise Simonsson, 15 år, är med som crew för första gången i år. För henne är det ett bra sätt att lära sig hur det går till att arrangera ett evenemang, från planering till genomförande.

– ”Det är jätteroligt att vara med. Jag får möjlighet att lära mig mer, att samarbeta och ta ansvar. Sen är det kul med gemenskapen och jag träffar folk jag inte har träffat förut”, säger Louise.

Crewet behöver förstärkning
Nu söker Lanbit fler ungdomar som vill vara med och arbeta som crew. För att vara med behöver man vara 14 år eller äldre. Man ska vara beredd på att ta ansvar och samarbeta i en grupp med specifika arbetsuppgifter som exempelvis att planera turneringar, stå i entrén, vara brandvakt, hålla i en scenaktivitet för deltagarna eller packa ner och riva evenemanget.

Louise tipsar andra unga att söka till Lanbits crew – för henne ger det erfarenheter som hon tar med sig till framtiden.

– ”Jag får lära mig så mycket! Vem som helst kan ansöka om att vara med i crewet, alla är välkomna”, säger hon.

OM Kungsbacka 
Kungsbacka ligger i Halland utefter Sveriges västkust. Den västra delen av kommunen har en lång kustlinje, och östra delen präglas av ett böljande jordbrukslandskap, men här finns också skogar och flera sjöar. Kungsbacka är en expansiv kommun. Vi har över 84 000 invånare och de flesta invånare kan rekommendera sina vänner att flytta hit. Helgonet Sankta Gertrud pryder Kungsbackas vapen. Hon var skyddshelgon för väg- och sjöfarare och fanns på Kungsbackas sigill redan 1584.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Ansök till crewet, läs mer eller köp biljett på lanbit.se
Lanbits webbplats
Kungsbacka Kommuns webbplats

Relaterade inlägg


Arkiv

Hoppa till verktygsfältet