Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Glöm inte hyreskontraktet när du ska hyra ut din bostad!

För att vara säker på att både hyresvärden och hyresgästen är på det klara med vilka villkor och regler som gäller vid en uthyrning av en bostad bör ni upprätta ett skriftligt hyresavtal.

Varför behöver jag ett hyreskontrakt?
När du ska hyra ut en bostad, vare sig det är en bostad du äger eller en hyresrätt där du har ett förstahandskontrakt, är det viktigt att sätta upp tydliga villkor. Med ett välskrivet hyreskontrakt kan både du som hyresvärd och din hyresgäst vara trygga i att krångliga tvister och onödiga missförstånd inte uppstår.

Lagen ställer en del krav på att hyra ut sin bostad. Bland annat har en hyresgäst rätt att begära ett skriftligt hyresavtal. Det finns även regler om hur mycket hyra du får ta ut och hur lång uppsägningstiden måste vara. Reglerna skiljer sig åt beroende på om du hyr ut en hyresrätt, en bostadsrätt eller en villa och om du hyr ut hela bostaden eller bara en del av den. Med ett hyreskontrakt från Jurio kan du vara säker på att rätt regler följs.

Att hyra ut i andrahand
Ska du hyra ut en hyresrätt eller en bostadsrätt i andrahand kommer ett hyreskontrakt mycket väl till hands. Kontraktet klargör hur lång hyresperioden är, hur lång hyresvärdens och hyresgästens uppsägningstid är och vilka möbler som ingår i bostaden. I hyreskontraktet står det också vem som ska hållas ansvarig för att åtgärda skador som kan uppstå under hyresperioden.

Att hyra ut till en inneboende
Att hyra ut en del av din bostad samtidigt som du själv ska bo kvar i resterande del är också möjligt. I sådant fall kommer din hyresgäst kallas för en inneboende. Även i en sådan situation är det en bra idé att upprätta ett skriftligt hyreskontrakt. Genom kontraktet är både du och din inneboende införstådda med vilka utrymmen av bostaden som ingår i uthyrningen, vilka utrymmen ni får nyttja gemensamt och vilka utrymmen som är hyresvärdens egna. Även frågor som hur kostnaderna för el, internet och vatten ska fördelas kan ni reglera i hyreskontraktet.

Behöver du ett hyreskontrakt? Skriv det med Jurio
Att skriva ett hyreskontrakt helt på egen hand kan kännas knepigt och komplicerat. Det tycker i alla fall vi på Jurio och därför har vi skapat ett digitalt redskap som hjälper dig att upprätta hyresavtal både för uthyrning i andrahand och för uthyrning till en inneboende. Du skapar ditt hyreskontrakt genom att svara på ett antal frågor i vårt smarta formulär. På bara tio minuter får du sedan ett juridiskt giltigt hyreskontrakt, skräddarsytt efter precis dina behov. Kom igång redan idag.

 

Relaterade inlägg


Arkiv

Hoppa till verktygsfältet