Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Operation Rädda bina 2022

Det behövs mer blommor! Bristen på vilda blommor är en av de största orsakerna till att bin och andra pollinerande insekter minskar. Hjälp dem genom att plantera blommor som ger nektar och pollen under hela säsongen, i krukor eller planteringar.

Visste du att en hårdklippt gräsmatta kan vara lika dålig för bin som asfalt? Omvandla en bit av gräsmattan till en blomsteräng och du har gjort en stor insats för bina. I dag drar Naturskyddsföreningens kampanj Operation: Rädda Bina igång – där alla kan göra räddningsinsatser för våra livsviktiga vilda bin.

Bin, fjärilar och andra pollinatörer är livsviktiga för vår matproduktion. Ungefär en tredjedel av den mat vi människor äter är pollinerad av dem. Men våra vilda trädgårdsmästare är hotade.

Naturskyddsföreningen har därför startat kampanjen ”Operation: Rädda bina” för att vända den trenden. Tillsammans kan vi göra stor skillnad genom att göra enkla räddningsinsatser för bina. Målet i år igen är att minst 10 000 räddningsinsatser ska genomföras över hela landet och här behöver vi allmänhetens hjälp.

– ”I Sverige är en tredjedel av våra 270 vilda biarter på väg att försvinna. De hotas av bland annat gifter, matbrist, bostadsbrist och klimatförändringar. Det kan få allvarliga konsekvenser för mänskligheten och den biologiska mångfalden”, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Tre räddningsinsatser från kampanjen Operation: Rädda bina

  1. Gör om en bit av gräsmattan till en blommande ö av ängsblommor.
  2. Plantera blommor som bina gillar, till exempel lavendel och kärleksört, i en rabatt, kruka eller balkonglåda.
  3. Sätt upp ett bihotell och ge hemlösa vilda bin en bostad.

– ”Nästan en procent av Sveriges yta är gräsmattor. Det är oftast artfattiga miljöer som sköts med stor miljöpåverkan och nästan helt saknar blommor som är binas mat. Här finns en stor potential att göra en viktig insats. Genom att omvandla delar av Sveriges enorma ytor av hårdklippta gräsmattor till ängar så ger vi bin och andra pollinatörer en chans att överleva. Tillsammans kan vi rädda bina”, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare. För att rädda bina krävs också att politiker gör kraftfulla insatser för att gynna bin och andra pollinatörer.

Naturskyddsföreningens fyra krav till politikerna är:

  • Stöd ekologiskt jordbruk och naturbete.
  • Förbjud bekämpningsmedel som skadar bin.
  • Gör bortglömda grönytor till blommande marker.
  • Anta en aktionsplan för bina i varje kommun.

Läs mer och delta i kampanjen här!

 

 

BESÖK LOVELAHOLM´S SYSTERSAJTER
ListitSweden.se & HittaUpplevelse.se
Där kan du hitta och få tips om resor, upplevelser, evenemang, besöksmål och sevärdheter.
Klicka på banner nedan eller klicka på deras namn här ovanför.
Du kommer även till ListitSweden.se genom att klicka på bannern här nedanför!

 

Relaterade inlägg


Arkiv

Hoppa till verktygsfältet