Laddar

23
maj

  • 23 maj, 2022

Vad menas med att odla sin trädgård?

Det här inlägget är sponsrat

För att kunna odla denna trädgård, måste man ta del av och tänka igenom sina erfarenheter för att därefter kunna bli ”kultiverad”. Det betyder att man ska omvandla händelser till erfarenheter, som i sin tur kan omvandlas till kunskap och visdom. Helheten av Voltaires budskap var antagligen att lära sig av sina erfarenheter.

Du kanske precis har köpt ett hus med en trädgård, fått tillgång till en sommarstuga eller kolonilott och har möjligheter att börja odla. Men hur börjar man? Vad ska man tänka på? Vilka misstag är vanliga i början?

Tips och råd
Det första viktiga tipset är: var inte så otålig. Det är lätt hänt att göra för mycket i början och sedan ångra sig.

Det bästa är att vänta en säsong med att sätta igång och se vad som finns i rabatterna. Du kanske redan har en massa växter som du önskar? Då är det bara dumt att rensa bort dessa. Känn in platsen så att du hittar utrymmen där du trivs att vara. Det är också jätteviktigt att tänka på skugga, sol och vind. Det tar ett tag att identifiera platser i en trädgård.

Har du funderat på Odlingslådor på hjul? En odlingslåda på hjul kan placeras på ett trädäck utan risk för att på sikt skada underlaget. Odlingslådan kan stå ute året runt då både odlingslåda och hjul tål frost, men den kan även användas som planteringskärl inomhus.

Börja med att känna in platsen och prata med de som byggt upp trädgården. Vilka var intentionerna? Vad såg de som viktigt? Finns det gamla ritningar och anteckningar? Kan man spinna vidare på idéerna? Vissa kan tycka att det är viktigt att trädgårdens historia lever vidare. En trädgård har sin egen själ, eller atmosfär, och det är något som man kan fånga. Man kan välja att ha utgångspunkten att trädgården ska vara ekologiskt hållbar, ha kompost, bihotell, rishögar, vattenskålar till insekter och fåglar och så vidare.

Ventilation är viktigt
Det finns många olika typer av odlingslådor på marknaden. Men vilka odlingslådor ska du välja?

Det är också viktigt att tänka på ventilationen när du väljer odlingslådor. Trailer har oftast flera hål i bottnen för ventilation, medan kassar bara har ett eller två hål. Ventilationen är viktig för plantornas hälsa och välmående. Om du planerar att odla stora växter är det bättre att välja en trall, medan kassar passar bra för mindre plantor. Ja, det finns som sagt dessutom odlingslådor på hjul. När du vet vilken typ av odlingslådor som finns på marknaden och hur de fungerar, är det dags att lära sig hur man använder dem på bästa sätt!

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.