Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Visa upp sig från sin bästa sida

Att visa upp något på ett smidigt och snyggt sätt är en konst. Du vill att det som ska presenteras blir sett på det sätt du önskar.

Rätt ljussättning och hut ljuset placeras på objektet gör mycket för presentationen. I vissa fall kan ljus framhäva och få alla blickar riktade mot sig genom att med ljussättning få föremålet i fokus.

Förmedla ett budskap
Andra saker kan dock vara svårare. Om du ska presentera dig, ditt företag eller liknande finns det mer att tänka på. Är det en verbal presentation finns det många tekniker att ta till för att fånga lyssnaren med ditt budskap. Då vill du gärna använda dig av storytelling eller dramaturgi för att fånga publiken.

Detta är effektiva sätt att förmedla budskap. Grunden i dessa handlar om att du på något sätt knyter ihop saken som är i fokus, du som berättar och lyssnaren och på så sätt väcker en nyfikenhet. Använder du dessa tekniker bra är det ofta ett effektivt sätt att fånga publiken.

För att verkligen fånga någon med dessa tekniker kan man bygga upp sitt framförande med följande områden. Inled med att fånga publiken på ett lättsamt sätt. Få dem intresserade av resten av presentationen. Dela med dig av något personligt för att knyta dem till dig. Ha en trevlig ton och var vänlig. Visa en nyhet och var lite dramatisk. Börja med hur slutet ser ut.

Inbindning, layout och design
Några gånger är inte det som ska presenteras i ett tillfälle där du har möjlighet att vara verbal. Då kan ett skrivet dokument vara det bästa sättet att presentera sig på. Det som då är viktigt att tänka på är att texten har en bra inledning och beskrivning. Vidare behövs en enkel men tydlig genomgång av det du vill ha fram och slutligen vad du önskar att uppnå.

Här kan också formatet på materialet vara viktigt att tänka på. Layout och design är viktiga att tänka på och även hur det lämnas ifrån dig. Här kan inbindning vara ett tips som är ett bra och enkelt sätt att hålla ihop materialet på. Du kan hitta ett stort utbud här på inbindning för ditt material.

Men ibland ska något i stället presenteras för åskådare, kunder eller vänner. Är inte presentationen verbal är det i stället en del andra saker du behöver tänka på. Är ditt format exempelvis PowerPoint finns det flera saker att tänka på. Då ska du hålla dig till få punkter per sida, använda starka nyckelord som framhäver ditt område och försöka hålla dig kort.

 

Relaterade inlägg


Arkiv

Hoppa till verktygsfältet