Postat av Carl Stridsberg Postat i LoveLaholm.se

Kanelbullens dag 2022

Varje år firas en alldeles särskild dag för att hedra kanelbullen. Den infaller den 4:e oktober 2022 och fick sin början genom att uppmärksamma traditionen av att baka hemma, men även för att lyfta fram bakverket som blivit ikonisk i Skandinavien.

Foto/Källa; Pixabay

Kanelbullen är faktiskt en helsvensk uppfinning med anor från 1920-talet. Efter det första världskriget ökade tillgången till smör och socker, men bagarna ville skapa något utöver det vanliga från vetebrödet som nu fanns i större mängder. Genom att fylla brödet med smör, socker och kanel skapades den första bullen, givetvis med pärlsocker ovanpå.

Enligt Sveriges bagare & konditorer äter vi cirka sju miljoner bullar vid kanelbullens dag. Av statistiken framgår att nästan hälften blev bjudna på jobbet. 76 % köper sina kanelbullar medan bara 24 % bakar dem på egen hand.

Yngre personer äter vanligtvis två eller fler bullar varje gång som kanelbullens dag infaller. Ordet bulle har funnits i det svenska språket sedan 1600-talet. Det betyder ungefär ”något uppsvällt eller runt”. Kanel har i sin tur varit med redan i fornsvenskan, via tyskans ”Kaneel”, eller franskans ”canelle”. Dessa ord härstammar egentligen från latinets ”canna” som betyder rör, en slags beskrivning av kanelens utseende.
Källa; Kanelbullens dag

Läs mer om Kanelbullen på Kanelbullens hemsida NR; 1 HÄR!

 

BESÖK LOVELAHOLM´S SYSTERSAJTER
ListitSweden.se & HittaUpplevelse.se
Där kan du hitta och få tips om resor, upplevelser, evenemang, besöksmål och sevärdheter.
Klicka på banner nedan eller klicka på deras namn här ovanför.
Du kommer även till ListitSweden.se genom att klicka på bannern här nedanför!

Relaterade inlägg


Arkiv

Hoppa till verktygsfältet