Laddar

1
nov

  • 1 november, 2022

Amaryllisens dag 19 november!

Foto: Ibulb/Blomsterfrämjandet

Amaryllis är en spektakulär växt som är härlig att följa från knopp till blomning. Ibland kallas den julens drottning och för många är det vinterns absoluta favoritväxt. Det finns massor med fina sorter att välja mellan, från röda och vita till rosa, korall och flerfärgade. Vissa sorter har stora blommor medan andra har små och det finns såväl fyllda blommor som enkla.

Här delar vi med oss av tips om hur du bäst sköter din amaryllis och inspiration om hur du kan använda den. Lycka till!

Skötseltips
Vattna din amaryllis sparsamt för att få bäst resultat. Löken tycker inte om att bli blöt så det bästa är att vattna på fatet eller i krukkanten, ett snapsglas med vatten i veckan är lagom. Jorden kan gärna torka upp mellan vattningarna. Tillsätt inte näring eftersom löken är laddad med allt som behövs för blomningen.

Amaryllisen vill gärna stå ljust, annars är risken att stänglarna blir långa och rangliga. Ju varmare amaryllisen står desto snabbare går det att driva den i blom. Vill du påskynda blomningen är därför en varm plats att föredra, medan en svalare placering gör att knopparna och blommorna håller längre. Vrid krukan lite då och då så växer den rakt, eftersom blommorna vänder sig mot ljuset riskeras annars att stängeln blir sned och lättare tippar. Stötta gärna upp din amaryllis innan blommorna slår ut, en blomsterpinne eller en liten gren går fint.

Inredningstips
Amaryllis fungerar både som krukväxt och att använda som snittblomma. Vill du ha din amaryllis i kruka är tunga krukor att föredra, då de står stadigt och inte välter så lätt. Ibland blir amaryllisstänglarna väldigt långa vilket gör att hela växten lätt välter. Använd då blommorna som snitt. Placera dem i en vas, ensamma eller tillsammans med andra snittblommor. Det är fint att låta amaryllis ligga direkt på en bricka på bordet. Linda in löken i mossa och snurra fast mossan med en fin silvertråd och håll den fuktig genom att duscha den lätt.

Spara löken och få ny blomning
Vill du spara löken och försöka få den att blomma om igen? När amaryllisen blommat över, skär av blomresterna så att plantan inte lägger kraft på att bilda frön. Stängeln tas bort när den vissnat ned ordentligt. På sommaren placeras växten ute på en vindskyddad och halvskuggig plats eller i ett växthus eller på en inglasad plats. Vattna och gödsla fram till början av oktober då löken behöver en period av vila för att blomma om. Löken ska då hållas torrt och i en temperatur mellan 12-15°C. Utan en kall period kommer inte amaryllisen att sätta nya blommor.

Det är dags att ta ut amaryllisen i värmen igen när du ser en knopp vilket brukar ta ca 3 månader. Risken är annars att bladen tar överhand och blomningen uteblir. Plantera om den och vattna den för att sedan se fram emot en ny blomning som oftast infaller i januari-februari.

Kvalitet – hur ser jag det?
Bästa sättet att försäkra sig om att få hem en bra amaryllis är att titta på lökens storlek samt räkna antal stänglar. Det är också viktigt att amaryllislöken är fast.

Lökens storlek
Ju större lök desto mer välmatad är den med näring och växtkraft. I regel är det så att ju större löken är, desto fler stänglar och blommor kommer fram. En amaryllis av hög kvalitet har en omkrets på 34-36 cm, väger ca 600 g och ger oftast tre stänglar med många blommor. Amaryllisar som har en omkrets på 28-32 cm väger ca 400 g och här kan du räkna med ca två stänglar. Ännu mindre lökar ger inte samma blomning om det inte gäller andra arter som fjärilsamaryllis Hippeastrum papilio och spindelamaryllis Hippeastrum Spindel-Gruppen som har mindre lökar.

Antal stänglar
Varje stängel utvecklar i regel upp till fyra blommor så ju fler stänglar amaryllisen har, desto mer blomning kommer den att bjuda på. Välj växter märkta med Från Sverige. Det finns flera anledningar till varför det är en god idé att välja amaryllislökar som är drivna i Sverige. Vägen från växthus till konsument är kort och mindre transporter är bättre för såväl miljön som för blommorna. En annan aspekt är att genom att stödja svensk odling lever hantverket att odla vidare i Sverige och arbetstillfällena stannar här. Sist men inte minst får du amaryllis (Länken öppnas i ett nytt fönster) som är av hög kvalitet och som blommar längre!

Titta därför efter ursprungsmärket Från Sverige. (Länken öppnas i ett nytt fönster) Det garanterar att produkterna är odlade i Sverige och av hög kvalitet.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Blomsterfrämjandet

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.