Laddar

26
jan

  • 26 januari, 2023

Vinterfåglar Inpå Knuten – 27-30 januari 2023

Allt serverat i upphängda fröautomater väl skyddade från vår alltid hungriga katt, Mysans, tassar och tänder. Det är alltid lika roligt varje år att studera våra små vänner när de tar för sig av allt det goda i glatt kvitter.

Bilden ovan; Den lilla, orädda BlåmesenFotograf är Lena Persson. Lena är även med i den fotogrupp på Facebook som jag driver och som heter just ”Dagens Sverigebild”. Kika gärna in. Här hittar man många vackra, tiotusentals vackra bilder från vårt avlånga land. Lena är en av gruppens medlemmar som bidrar med väldigt många fina bilder.

Som vanligt har jag anmält mig på BirdLife Sverige, för att försöka hjälpa till att räkna alla pjoddarna. Det blir inte lätt. Det har funnits höns här på gården i säkert mer än femtio år. Och där det finns höns, finns det småfåglar. Vi har genom fått ”ärva” många hundra pilfinkar, flera små bofinkar och talgoxar, ett antal domherrar, grönfinkar, duvor, koltrastar, en mindre hackspett, en och en annan underbar liten rödhake, skränande skator, kråkor och kajor och andra små tillfälliga bevingade vänner som hittat vårt ”uppdukade smörgåsbord”.  Även en trädkrypare har hittat till vårt träd med dignande fröautomater och talgbollar. Sist men inte minst, har vi besök av en fasantupp med sina fem hönor!

Större hackspett. Foto: Kent-Ove Hvass

Jag har ingen aning om i vilken generation årets små pilfinkar härstammar ifrån. Men de är alltså med stor säkerhet ”barnbarn och barnbarnsbarnbarnbarn……” till de fåglarna man började mata här på gården för femtio år sedan! För många av fåglarna har ju sina bon här i vår trädgård året runt och får på våren tillökning av nya bevingade vänner, till glädje och nytta för både trädgårdens alla växter och dess trädgårdens ägare. För vi skulle verkligen inte vilja vara utan deras glada kvitter runt om i buskar och träd. Ett kvitter som formligen exploderar när våren kommer..

Vinterfåglar Inpå Knuten (VIK) är en av BirdLife Sverige, mest populära aktiviteter, kanske för att det är enkelt och roligt att delta. Den sista helgen i januari räknas fåglar vi  fågelmatningar över hela landet. De senaste åren har runt 20 000 rapporter kommit in – men man vill ha ännu fler rapporter!

Nytt förra året, 2022, var att det även dök upp ett gäng bergsfinkar, som vi inte sett förut. I år, 2023 har jag dock inte sett en enda av dem.

Bergfink. Foto: Kent-Ove Hvass

Du kan välja att räkna dina matgäster när som helst under perioden 27–30 januari, och du rapporterar det högsta antalet du ser samtidigt av samma art. Tack vare alla rapporter får BirdLife Sverige,  bra en bild över de fåglar som tillbringar vintern hos oss. Talgoxen är den talrikaste vinterfågeln följd av blåmes och pilfink, men efter denna trio varierar topplistan från år till år. Via denna räkning kan man också följa hur vinterfåglarna anpassar sig till klimatförändringarna. Under de drygt tio år räkningen pågått, har BirdLife Sverige, bland annat kunnat se hur arter som koltrast och nötväcka ganska kraftigt utvidgat sitt vinterområde norrut i landet.

Alla som har fågelmatningar uppmanas nu att försöka räkna de fåglar som besöker ”de dukade borden” under sista helgen i januari. Uppgifterna rapporteras sedan till BirdLife Sverige (Sveriges Ornitologiska Förening) där en sammanställning görs. Rapporteringen görs bäst via Vinterfåglars hemsida www.vinterfaglar.se, men det är också möjligt att rapportera via en gratis-app liksom via post på ett särskilt rapportkort. Notera att rapporteringssidan på internet öppnas först när räkningen startar – 27 januari.

Delta i BirdLife Sveriges ”Vinterfåglar inpå knuten”- den 27 januari – 30 januari. Var med och tävla med din klass!

Under den sista helgen i januari räknas varje år fåglar vid och kring fågelmatare i hela Sverige. För att även förskolor och skolor skall kunna delta ingår även fredagen och måndagen runt helgen i räkningen. Förutom nöjet med själva matningen ges barnen möjlighet att lära sig de vanligaste fåglarna vi har i Sverige under vintern. Vi på BirdLife Sverige hoppas att din klass eller förskola deltar genom att sätta upp eller bygga en fågelmatning och mata fåglar!

Genom att skicka in bilder på er matning, en lista på fågelarter ni sett under fredag 27 januari och måndag 30 januari, samt en kort text om vad barnen lärt sig deltar ni i en tävling med fina priser!
Läs mer här om tävlingen!

Vinterfåglar Inpå Knuten har som mål att stimulera intresset för fåglar, och ger oss värdefull kunskap om förändringar i vår livsmiljö.

Vill du kan du använda BirdLife Sverige´s app ”Vinterfåglar” för att registrera in dina observationer vid fågelbordet. Den kan du enkelt ladda ner från App Store eller Google Play och kommer att finnas tillgänglig i början av januari i god tid före VIK. Den är givetvis gratis. Appen innehåller förutom en räkningsfunktion många bilder och läten på de flesta arter som kan rapporteras. Den är med andra ord ett mycket bra hjälpmedel, och du kan skicka in dina observationer till databasen direkt från appen Vinterfåglar i din telefon.

HUR MÅNGA BLEV  RÄKNADE?
När räkningen kommit igång är det enkelt att följa rapporteringen, såväl i landet i stort som på läns- eller kommunnivå.
Statistiken hittar du här!

RELEVANTA LÄNKAR
Vinterfåglar

Som medlem i föreningen stöttar du BirdLife Sveriges verksamhet som vilar på ”tre ben”, fågelskydd, fågelforskning och fågelintresse.

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.