Laddar

18
mar

  • 18 mars, 2023

Trädgårdsmässan är tillbaka med inspirerande trädgårdar och alternativa, klimatsmarta odlingar!

Bilden; Earth Square Meter – Niklas Vestin

Pandemin och oroligheterna i världen har fått svenskarnas intresse för odling och plantering att fortsätta växa. Intresset väntas därför vara stort när trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar öppnar upp den 30 mars–2 april. Besökaren kommer kunna ta del av inspirerande trädgårdar, erfarna expertutställare och ett stort utbud av bland annat växter, lökar och fröer att köpa. Initiativet Earth Square Meter, som gjorde debut på mässan år 2022, kommer i år vara en av mässans större utställningar.

Främja miljön genom att inte göra någonting
Earth Square Meter går ut på att uppmana folk att odla och så på oväntade ytor i samhället för att skapa gröna oaser och främja den biologiska mångfalden. Idén till initiativet kom från Niklas Vestin, marknadsansvarig på Rölunda Gård, under trädgårdsmässan 2019.

– ”Om vi tittar oss runt i samhället idag ser vi att en stor del består av gråa betonguppfarter, stora ytor av asfalt och onödigt välskötta trädgårdar. Om vi skulle låta bli att klippa en kvadratmeter av gräsmattan, ta bort några stenplattor från marken eller börja odla på mindre ytor av parkeringsplatserna skulle vi med små medel kunna göra stora insatser för klimatet. Vi vill uppmuntra människor att göra bra insatser för miljön genom att på mindre ytor helt enkelt inte göra någonting alls utan låta naturen göra sitt, alternativt använda dem till att odla det som behagas”, berättar Niklas Vestin.

Projektet har fått stor uppmärksamhet från olika håll. Växtrum i Lerum omvandlade flera platser runt om i kommunen till kreativa växtlådor. Kort därefter hakade Malmö stad på och bjöd in samtliga 6–9-klasser i Malmö till en tävling där de skulle skapa en kvadratmeter stor yta med temat biologisk mångfald och hållbarhet.

– ”I år kommer Earth Square Meter vara en av mässans större utställningar. Vi kommer ha cirka 20 kvadratmeter av blandad växtkompott. Syftet med utställningen är att visa alternativa sätt att förhålla sig till odling och trädgårdar. Till vår hjälp kommer en rad profiler, så som Emily Bratt, Annika Christensen och Blomsterfrämjandet, få utforma sina egna, personliga kvadratmetrar. Ingen låda kommer vara den andra lik och besökaren kommer kunna samla inspiration från bland annat årstiderna, diverse odlingar, kompost och mycket mer”, avslutar Niklas Vestin.

OM Nordiska Trädgårdar 
Nordiska Trädgårdar är Nordens största trädgårdsmässa för trädgårds-, växt- och odlingsentusiaster. Mässan öppnar torsdag den 30 mars och pågår till den 2 mars.

OM Stockholmsmässan
Stockholmsmässan är Nordens största mäss- och kongressanläggning med 70 000 kvm utställningsyta. Årligen arrangerar vi branschledande mässor samt nationella och internationella konferenser och event. Mäss- och kongressanläggningen är certifierade enligt ISO 20121 – hållbarhet vid evenemang.

RELATERADE LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Nordiska trädgårdars webbplats
Stockholmsmässan
info

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.