Laddar

2
mar

  • 2 mars, 2023

Värt att veta om att beskära äppelträd

Bilden; Beskärning Carin+Carina. Foto/Källa; Kiviks Musteri

Tvärtemot vad många tror är det just nu som äppelträd med fördel kan beskäras. På Kiviks Musteri, där all beskärning sker för hand, har arbetet redan pågått sen i januari. Dessutom klipps alla de 120 000 träden i hela fyra omgångar för att bära så optimal mängd frukt som möjligt.

På Kiviks Musteri är äpplena grunden i verksamheten – av äpplena från de två stora odlingarna i Kivik och på Solnäs utanför Lund görs bland annat en stor mängd olika cidrar och muster. Alltifrån sort-rena och platsspecifika i glasflaskor till storsäljaren. Årets skörd som säljs i behändig en-liters pappförpackning. Flera av musterna har vunnit priser i Must-SM som årligen går av stapeln. Gemensamt för dem alla är att de är gjorda enbart av just pressade, svenska äpplen.

För att kunna göra must och cider på svenska äpplen är det viktigt att få en så stor mängd äpplen som möjligt vid varje skörd. På 70-talet genererade en odling ca 15 ton äpplen per hektar medan en modern odling idag kan ge 40-50 lagringsbar frukt per hektar.

En stor anledning till detta är just att beskärningen utförs för att ge träden optimala förutsättningar att bära frukt. Genom åren har man utvecklat kunskaperna om beskärning och tekniken har förbättrats. Träden beskärs i flera omgångar, bland annat för att få minskat grenverk och minskad tillväxt av skott. Stora, onödiga skott tar energi från trädet som bör gå till äpplena. Därför bör träden växa högt och smalt för att energin ska gå till äpplena och inte till stora grenverk. Detta gäller främst i professionella odlingar där syftet är att skörda stora mängder frukt till hösten. I hemträdgården är det också positivt eftersom en liten krona ger bättre ljusinsläpp till äpplena vilket ger dem en bättre färg.

Träden beskärs också med särskild teknik för att få minskad mängd fallfrukt – om äpplena växer i för täta klungor faller de äpplen som inte får plats till marken så faller de ner för att de inte får plats. Det är då mer effektivt att beskära så att det blir färre äpplen men som får bättre plats att växa ordentligt. På så sätt hänger de istället kvar på trädet. Generellt sett gäller att ett träd som växer lite ska beskäras mycket och ett träd som växer mycket bara ska beskäras lite. När gamla grenar som inte längre bär mycket frukt klipps bort lämnas också en så kallad ”hatt-hängare” vid avklippen, eftersom det är här det kommer ny tillväxt. Dessutom kan den fungera som skydd om trädet angrips av svampsjukdomar. Man kan då klippa bort toppen av hatthängaren och grenen får en ny chans att tillfriskna till nästa säsong.

Att ha odlat äpplen sedan 1888 har också gett många andra intressanta insikter, såsom att de bästa äpplena faktiskt växer på de små grenarna och att äpplen som växer på grenar som är 3-5 år gamla blir absolut bäst. Äpplen som växer på gamla grenar smakar bra men är svåra att lagra.

Kiviks Musteri har fem generationers samlad kunskap av äppelodling och erbjuder bland annat beskärningskurser. Dessutom är man välkommen att besöka trädgårdarna och kunskapshuset Äpplets hus till fritt inträde för att lära sig mer om äpplen, odling, must och cider. Premium-serien Våra Finaste som innefattar en mängd olika muster och cider, säljs förutom i butiken både vid Solnäs gård och på Kiviks Musteri även på företagets webbshop, se nedan.

OM Kiviks Musteri
Kiviks Musteri är ett svenskt familjeföretag i femte generationen som utvecklar, producerar och säljer produkter baserade på frukt, bär och grönsaker. Vi har funnits på Österlen sedan 1888 och är idag ett modernt svenskt livsmedelsföretag med en familjär företagskultur och stort engagemang för bygden. Hållbarhet och ansvar kommer naturligt för oss som företag i en naturnära miljö. Idag har Kiviks Musteri omkring 200 engagerade medarbetare och omsätter cirka 700 msk. Varje år tar våra besöksmål i Kivik och på Solnäs Gård utanför Lund emot en kvarts miljon besökare som njuter av miljön, handlar i butikerna och kopplar av i våra vackra trädgårdar, caféer och restauranger.

RELATERADE LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Kiviks Musteri webbshop
Besök Kiviks Musteri
Kiviks Musteris webbplats
Besök oss i Kivik
Besök oss på Solnäs Gård i Fjelie

 

BESÖK LOVELAHOLM´S SYSTERSAJTER
ListitSweden.se & HittaUpplevelse.se
Där kan du hitta och få tips om resor, upplevelser, evenemang, besöksmål och sevärdheter.
Klicka på banner nedan eller klicka på deras namn här ovanför.
Du kommer även till ListitSweden.se genom att klicka på bannern här nedanför!

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.