Laddar

13
sep

  • 13 september, 2023

Bromsa säkert med Crescents nya elcykel

Den sjätte september var jag själv med om en cykelolycka med min elcykel Crescent Elwin. Jag kom i korsningen, Stadsbiblioteket – Stadsparken och tvingades panikbromsa för en bil som kom till höger om mig. Jag använde bara handbromsen som tog genast och hårt. Jag flög i en elegant båge över cykeln och landade på min vänstra bröstkorg och vänster lårben. Jag är nu kroppssmyckad med stora rejäla blåmärken och som alla vet som skadat bröstkorg; Det gör ordentligt ont!

Nu har jag en elcykel från Crescent själv, fast en annan modell, en Crescent Elwin som har några år på nacken så jag får nog kolla på bromsarna på Crescents nya elcyklar.En elcykel är ju tyngre och framförs ofta runt 25 km i timmen. Så det krävs ju bra bromsar. Men att de var så bra som på min egen kom som en överraskning och med rejäl värk och sveda.

Min elcykel verkar också ha fåt sig en smäll. Förutom cykelkorgen som är snedvriden verkar inte eldriften fungera till 100 % längre. Verkar vara lite glapp i kontakterna. Mitt försäkringsbolag, DINA FÖRSÄKRINGAR, lovar att kika på mitt ärende och kommer förhoppningsvis att ersätta mig för alla kostnader utöver självrisken..

Mer än 50% av alla cykelolyckor sker i samband med inbromsning och därför utrustar Crescent nu fler elcyklar med bromsskivor fram. Efter att ha varit först ut med integrerade ABS-bromsar i kombination med centermotor lanserar Crescent nu även låsningsfria ABS-bromsar på en uppgraderad version av sin mest populära modell med framhjulsmotor.

– ”Vi ser en generell efterfrågan på utökad säkerhet från cyklisten. Att utrusta fler modeller, i olika prisklasser med låsningsfria ABS-bromsar, är en av flera satsningar vi gör för att göra det tryggt och säkert att välja elcykeln”, förklarar Johanna Smedberg som ansvarar för Produktutvecklingen vid Crescents fabrik i Varberg.

Med låsningsfria ABS-bromsar tar du dig tryggt fram i trafiken och bromsar säkert, även vid hårda inbromsningar på blött eller grusat underlag. ABS-systemet med strömlinjeformade detaljer är snyggt och i princip osynligt integrerat i cykeln, som behåller sin stilrena design. Ramen döljer kontrollboxen som känner av underlaget och aktivatorn som konstant ändrar kraften i bromsgreppet. En sensor som mäter hastigheten sitter vid bromsoket på gaffelbenet.

Den nya Crescent ELMA modellen är utrustad med Koppla Light, vilket innebär att du på ett lätt sätt håller koll på dina cyklade kilometer och får motiverande statistik samt batteristatus genom Koppla-appen. Koppla – smart cykelteknologi är ett heltäckande säkerhetskoncept som finns till för att du ska vara säkrare, både på cykeln och i ditt cykelägande. I Koppla-light konceptet ingår också att batteriet kan stöldskyddas och cykeln anpassas efter användarens körstil så att det känns tryggt och säkert att cykla.

Som enda elfordon erbjuder elcykeln aktiv mobilitet. Det betyder att vi kommer till jobbet bekvämt, samtidigt som vi får vardagsmotionen, på ett miljövänligt sätt. Motorn ger dig hjälp på traven, men du måste ändå alltid trampa. Och det är då, i den rörelsen, som effekterna uppkommer.

OM Cycleurope Sverige
Crescent, Monark, Sjösala, Spectra och Tec bidrar Cycleurope Sverige till en aktiv livsstil på cykel. Cycleurope är Nordens största och ett av Europas ledande företag inom cyklar och uppkopplade elcyklar. Vi designar, utvecklar och bygger våra produkter i Varberg, Sverige. Våra produkter är nutidens och framtidens mobilitet. Elcykeln, som erbjuder aktiv mobilitet för alla, utgör svaret på samhällsutmaningar som grön omställning, folkhälsa och livskvalitet. Upplev elcykeleffekten!

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Crescents webbplats
ABS-bromsar
Koppla – smart cykelteknologi

Bilden; Crescents nya cykelmodell ELMA med integrerade ABS-bromsar. Foto; Crescent 

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.