Laddar

3
sep

  • 3 september, 2023

Känner du dig ensam nu när hösten är här?

Självvald ensamhet

Ensamhet kan vara skönt många gånger. Samhällets stress och jäkt vill de flesta fly från emellanåt. Sådan ensamhet som man väljer själv kan vara värdefull för både själ och kropp.

Påtvingad ensamhet

Men ensamhet som ej är självvald kan å andra sidan vara rena tortyren och frambära svårt psykiskt lidande. Människan är ju trots allt en social varelse. Som vill se och synas, känna närhet och få ge närhet, känna sig uppskattad och få ge uppskattning. Kanske har man blivit ensam på grund av en separation? Eller kanske har ens livspartner avlidit? Orsakerna till ensamhet kan vara många.

Ingen människa är en egen ö

Man brukar ju säga att ingen människa är en ensam ö. Tyvärr är det så att det finns många ensamma människor, både unga och äldre som känner att de lika gärna kunde var helt ensamma på en ö, de känner ingen, ingen bryr sig om dem. Har du känt det så någon gång?

Ta sig ur ensamhet

Men ofta kan ensamhet vara något som man kan lossgöra sig från. Det kan krävas lite mod, lite kraft att ta sig ur sin ensamma, men ändock trygga lilla bubbla och söka och ta kontakt med andra. Om man ska få vänner behöver man ju visa att man vill ha vänner.

Först digitalt sedan fysiskt möte

Idag i vår digitala Värld är det lättare än någonsin att söka vänner på nätet. När man etablerat lite mer kontakt kan man sedan träffas fysiskt, kanske första gången över en liten fika på något lokalt café på sin ort. Det krävs då förstås att man har en dator och Internet eller åtminstone en smartphone som man kan komma ut på nätet med. Det har ju de flesta idag, även vi lite äldre.

Kompisappen

Kompisappen är en app för att hitta nya vänner och ta steget från skärmen, ut i verkliga livet. Du kan söka efter kompisar som har liknande intressen, ålder och plats som du, och sedan chatta och bestämma träffar.

Kompisappen är inte en dejtingapp, utan en app för att skapa vänskap. Kompisappen vill göra det enkelt att hitta nya vänner, oavsett vem du är eller var du bor. Prova Kompisappen HÄR! Eller så kan du besöka sajten som heter Emocore.se, som är en sajt för att träffa nya och gamla vänner från Laholm och andra städer.

Sajter för seniorer

Dessutom finns det en SeniorPorten som är en social träffpunkt för alla som är 60 plus, där man kan hitta vänner, dela upplevelser och gå på träffar.

Det finns andra digitala verktyg för seniorer som kan vara intressanta. Till exempel kan du kolla in SeniorNet Sweden, den ideella föreningen där seniorer lär seniorer använda digital teknik, Seniornet.

Du kan också läsa om digital teknik för social delaktighet bland äldre på Folkhälsomyndighetens hemsida. Eller så kan du lyssna på Digitala seniorer, som är en podd som inspirerar och väcker nyfikenhet kring digitala tjänster och verktyg för äldre.

Vill du hitta en dejt?

Då finns flera webbplatser för äldre seniorer som vill dejta och söka kärleken igen. Till exempel finns det en webbplats som har en lista över de bästa dejtingsajterna för seniorer över 70 år i Sverige. En annan sajt som har en recension av de topp 3 bästa dejtingsajterna för senior dejting 2023, är dejtasmart.se eller så kan du registrera dig på en seriös och trygg dejtingsajt som har funnits sedan 2001 och har svensk kundtjänst, nämligen den populära webbplatsen, Mötesplatsen!

Oavsett vilken eller vilka sajter du använder så vill jag påminna om att du ska vara försiktig. Alla människor är inte vad de utger sig för, speciellt inte i dessa tider med så mycket information överallt där mycket är fejk.

Många av sajterna ovan är ju så säkra som det bara går att finna nya vänner eller livspartners på men som vanligt är det ditt sunda förnuft som måste vara med på ett hörn. Samtidigt får du inte vara så rädd så att du kanske missar chansen att få en fin vän eller kanske flera vänner för livet.

Alla bilder i artikeln; Pixabay – Gratisbilder, fria att använda!

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.