Laddar

11
jun

  • 11 juni, 2024

Allsång i parken

Onsdagarna 3 juli o 31 juli är det ” Allsång”
Ta med ett gott humör o sångrösten. Sånghäfte delas ut på plats. Sittdyna o egen picknick korg är inte fel heller, så gör vi en trevlig o lättsam kväll tillsammans.

Lite om parken

Laholms stadspark – En av Sveriges vackraste stadsparker!
1996 gick sista tåget genom centrala Laholm och tidigt togs beslut om att anlägga en park på den gamla banvallen. 2001 schaktades banvallen ner och 2007 började man på allvar forma parken. Tidigt kopplades landskapsdesignern Peter Gaunitz in och han fick fria händer att skapa en helt ny park från grunden. Tyvärr fick Peter inte uppleva parkens färdigställande, då han gick bort strax innan.

Peter Gaunitz trädgårdsmotto löd ”Vilt är vackert” och Laholms stadspark är inget undantag. Här finns något för alla, stor som liten, allmänt nyfiken eller trädgårdsentusiast. Efter att första spadtaget tagits 2007 tog man en etapp per år, och det tog ungefär 5 år att får den till vad den är idag. Parken är uppdelad i olika avdelningar, exempelvis Vilda skogen, Woodland och Vårbacken. Alla unika med olika teman på växter och planteringar.

Laholms Stadspark är ett under av växtlighet med en rik flora.. Vad vore en stad utan en park? Under väldiga bokar och ekars tysta grönska slingrar sig stigen fram över små mysiga repbroar som passerar över porlande bäckar. I snart sagt vartannat träd sitter det en färgglad fågelholk. Parkbänkar finns placerade utmed stigen. Runt om i parken olika träskulpturer gjorda av laholmskonstnären Anders Ölund.

Årets park

Laholms stadspark har alltså satts på kartan mycket tack vare den framlidne landskapsdesignern och konstnären Peter Gaunitz. Sommaren 2013 anmälde Stefan Persson, parkansvarig i Laholm, Laholms Stadspark i den nyinstiftade tävlingen Park Inspira. Parken utsågs där till Sveriges vackraste nyanlagda park och kunde ståta med att vara det ända till 2015. Intresset för parken har i och med detta ökat och lockar än i dag många turister. Är man intresserad kan man följa med på någon av de öppna guidningarna som anordnas under sommaren och hösten.

Foto och affisch: Louise Stenberg

Carl Stridsberg

Pysslar med digital innehållsproduktion via mina webbplatser; https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier.