Guerrilla Girls, 29 september – 3 mars, 2019

Evenemang

Guerrilla Girls, 29 september – 3 mars, 2019
, , , ,

Datum/tid
lördag 29 sep - söndag 3 mar

Stänger kl. 17.00

Mjellby konstmuseum
Mjellby Konstmuseum
305 91 Halmstad

Koordinater
Lat: 56.679211
Long: 12.773817

Arrangör: Mjellby konstmuseum

Mer information


Ämnesetiketter

På kartan

Mjellby konstmuseum, ett familjemuseum – Halmstadgruppens museum

I över 30 år har den feministiska aktivistgruppen Guerrilla Girls framgångsrikt kritiserat konstinstitutioner världen över. Genom slagkraftiga projekt, humoristiska metoder och ett rättframt förhållningssätt har den anonyma konstnärsgruppen effektivt synliggjort avsaknaden av jämlikhet inom konstvärlden. I höst kan du uppleva dem på Mjellby konstmuseum!

Sedan starten 1985 har Guerrilla Girls varit en av konstvärldens största kritiker samtidigt som gruppen blivit högt aktad och etablerad i samma värld. Guerrilla Girls har bjudits in av såväl Museum of Modern Art (MOMA) i New York som The Whitechapel Gallery i London och haft stora retrospektiva utställningar i Bilbao och Madrid. Förutom konstvärlden intresserar sig även gruppen för missförhållanden, korruption och orättvisor i politiken, filmindustrin och populärkulturen i stort.

År efter år har Guerrilla Girls genom sin aktivism spridit insikter om orättvisor och samtidigt manat till självrannsakan inom konstvärlden. När gruppen 1985 slog igenom med guerrilla-affischering på gatorna i New York kunde få ana att de 2018 fortfarande skulle vara högst aktuella och verksamma i sitt arbete, men nu världen över.

Utställningen på Mjellby konstmuseum visar Guerrilla Girls sammanhållna retrospektiva produktion, samt lyfter deras fortsatt viktiga roll idag. Som en förlängning av utställningen har vi även samarbetat med Whitechapell Gallery i London och lyft in utställningen ”Is it even worse in Europe?” för att belysa den europeiska situationen. Här granskar Guerrilla Girls de europeiska institutionerna utifrån jämställdhet.

Ett par representanter från Guerrilla Girls finns på plats under vernissagen den 29 september. Samma kväll ger “girlsen” ett gig på Nolltrefem klockan 19:00-20:30.

Köp biljetter till giget här! (länk till annan webbplats)

Program Guerrilla Girls
Under utställningsperioden genomförs flera aktiviteter och programpunkter

Lördag 29 september 12.00-16.00
Mjellby konstmuseum
Skapande verkstad under vernissagen av Guerrilla Girls
Alla åldrar är välkomna! Ingen föranmälan.

Lördag 29 september 19.00-20.30 (insläpp 18.30)
Nolltrefem
Guerrilla Girls tar över Nolltrefem!
Anonymt maskerade i gorillamasker ger Guerrilla Girls ett ”gig” om sitt arbete som konstaktivister. Kvällen avslutas med möjlighet till samtal med gruppen.
Förköp www.nortic.se. Eventuellt resterande biljetter säljs vid dörren. Begränsat antal platser.

Torsdag 11 oktober, 13 december och 14 februari 18.30-20.00
Mjellby konstmuseum
Torsdag 8 november och 24 januari 18.30-20.00
Stadsbiblioteket
Aktivism, konst och feminism – läsecirkel kring Guerrilla Girls
Cirkelledare är Jeanette Malm och Elisabeth Skog, bibliotekarier på Stadsbiblioteket, samt Frida Arvidsson
Berglund, konstpedagog på Halmstads kommun. Gratis. Vi står för tillgång till böckerna. Begränsat antal platser, föranmälan 035-13 71 81 eller bibliotek.halmstad.se.

Lördag 13 oktober
Mjellby konstmuseum
Feministisk konstaktivism nu och då
Välkommen till en eftermiddag och kväll fylld av samtal, film och skapande kring feministisk aktivism inom konstvärlden. Gäster är konst- och formgivningskollektivet MYCKET och konstnären Gittan Jönsson. Ordinarie entréavgift gäller.
Begränsat antal platser. Föranmälan 035-13 71 95 eller
mjellby.konstmuseum@halmstad.se.

Söndag 28 oktober, 4 november och 30 december 15.00
Mjellby konstmuseum
Familjevisningar av Guerrilla Girls
Varför har Guerrilla Girls gorillamasker på sig? Och varför är så många tjejer nakna i konsten? Vi upptäcker utställningen och tar reda på hur man blir en äkta Guerrilla Girl. Ordinarie
entréavgift gäller. Från 5 år. Ordinarie visning av Guerrilla Girls utgår.

Tisdag 27 november 18.00
Stadsbiblioteket Klarasalen
Saknat, undangömt eller bortglömt?
Föreläsning och samtal om jämställdhet i konstsamlingar och konstmuseer. Föreläsare är konstvetaren och konstkritikern Linda Fagerström. Efter föreläsningen blir det samtal
om Mjellby konstmuseums arbete kring normkritik och jämställdhet med museichef Karolina Petersson
och utställningsintendent Erika Danker. Gratis, ingen föranmälan, begränsat antal platser.

Fredag 28 december, lördag 29 december och 5 januari 13.00-15.00
Mjellby konstmuseum
Prova att göra en tidning!
Ett fanzine är en egengjord tidning där du kan säga, rita och skrivaprecis vad du vill. Tillsammans skapar vi innehåll till vårt gemensamma fanzine! Barn (6–10 år) och medföljande
vuxna skapar tillsammans. Föranmälan 035-13 71 95 eller
mjellby.konstmuseum@halmstad.se. Begränsat antal platser.

Fredag 4 januari 13.00-15.00
Mjellby konstmuseum
Gör din röst hörd!
Hur kan man få andra att lyssna på vad man tycker och tänker? Ett fanzine är en egengjord tidning där du kan säga, rita och skriva precis vad du vill. Tillsammans skapar vi innehåll till vårt gemensamma fanzine!
För unga 11–15 år. Föranmälan 035-13 71 95 eller mjellby.konstmuseum@halmstad.se. Begränsat antal
platser.

Kontakt  
Telefon: 035-13 71 95
mjellby.konstmuseum@halmstad.se
Hemsida; Se till vänster under “MER INFORMATION”

OBS!

Onsdag 23 januari 2019 klockan 18.00-20.00 på Nolltrefem

I anslutning till utställningen med Guerrilla Girls på Mjellby konstmuseum arrangeras en programkväll om politisk aktivism och organisering med fokus på feministiska och queera rörelser. Inbjudna gäster är Marta Cuesta, aktivist och professor i sociologi vid Högskolan i Halmstad, och Olov Kriström från Queerrörelsens Arkiv och Bibliotek (QRAB). Välkommen att delta i samtalet!

Marta Cuesta har tillsammans med genusvetaren Mia Liinason skrivit boken Hoppets Politik: Feministisk aktivism i Sverige idag (2016).

QRAB vill vara HBTQ-aktivismens gemensamma minne. Genom att tillgängliggöra material från de som verkat inom rörelsen, och samla in dokumentation som visar på dagens frågor och fronter, vill QRAB bidra till inspiration för en fortsatt kamp för alla människors rättigheter och fulla frihet.

Gratis, begränsat antal platser.
Föranmälan till mjellby.konstmuseum at halmstad.se eller tel. 035-13 71 95.

 

 

ANNONS
Besök gärna LoveLaholm´s systersajt, HittaUpplevelse.se!

En mycket nischad sajt om upplevelser! Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Klicka på bannern här nedanför. Välkommen in och kika!

Sök Upplevelser
Hoppa till verktygsfältet