Laholms centrum ligger endast knappt en mil från Sveriges längsta sandstrand på hela 12 kilometer som sträcker sig från Lagans mynning i norr till Båstad i söder.

Det är lätt att hitta en egen favoritplats på den milsvida sandstranden där man faktiskt även kan parkera sin bil på en viss sträcka. Perfekt för barnfamiljen eller för äldre och funktionshindrade.

Öster om Laholm möter man det småländska landskapet med djupa skogar, åar och insjöar, särskilt i området kring Knäred och Hishult.
Knäred är kanske mest känt för Freden i Knäred som slöts 1613 och som firade 400 år 2013.
Runt om staden finns även stora öppna landskap och vackra vyer.

Laholms stad som är Hallands minsta, har en stadskärna från 1200-talet med kullerstensbelagda gator..
Den lilla mysiga staden, Laholm, kallas ibland för”den lilla staden med de stora konstverken”.
Den gamla stadskärnan, Gamleby med kullerstensgatorna och slingrande gränder med pyttesmå idylliska trädgårdar minner om gamla tider.

Själva centrum är också välbevarat i gammal stil med små unika butiker och torg.
I staden står skulpturerna tätt, det finns mer än 30 offentliga konstverk här och där och under en konstpromenad får man en närmare titt på konstverken och kan ta del av Laholms historia.

Under högsäsong arrangeras det guidade turer. Vill man hellre gå själv finns det broschyrer med tillhörande karta på Laholms turistbyrå.
Lagan rinner genom Laholm och är ett av Sveriges bästa laxfiskevatten. Laholms stadsvapen är också ”de tre laxarna”.

Från centrum är det bara ett par hundra meter till bra fiskeplatser i Lagan. I slutet av säsongen står fiskare tätt längs ån och provar fiskelyckan.
Om man går längs Lagan från kraftstationen ända till ångbåten vid restaurangen, passerar man säkert i slutet av säsongen fiskare som provar fiskelyckan. Det är laxen man kan tacka för att Laholm har kommit till.

Redan på stenåldern lockades människor att bosätta sig vid den fiskrika Lagan och under vikingatiden gjorde området kring Laholm till en handelsplats, som så småningom blev fiskesamhället Lagaholm och utvecklades till våra dagars Laholm.

Något som är välbesökt av turister är Hjörneredssjöarna där man kan fiska och paddla kanot till någon av alla små holmar. Här finns också ett flertal vandringsleder och det gamla torpet, Vippentorpet är ett populärt ställa att slå sig ner för en fika.
Bakom Vippentorpet ligger det en ravin som innehåller en grotta, kallad Midsommargrottan.

Man kan paddla från Knäred till Hjörneredssjöarna om man är sugen på att paddla en längre sträcka.

Hoppa till verktygsfältet