Laholms Stadspark – Sveriges vackraste!

Sevärdhet

Det här är en sevärdhet kategoriserad under , . Klicka på knappen nedan för mer information.

Mer information

Platsinformation
Stadsparken
312 94 Laholm

Koordinater
Lat: 56.507859036
Long: 13.044009015


På kartan

Bilder & Text; Carl Stridsberg

Tävlingen om “Sveriges mest inspirerande park”, Park Inspira avgjordes den 26/9 2013 och Laholms Stadspark blev Sveriges vackraste i kategorin Offentlig Park, Nyetablerade/omgjorda parker.

Ja, vad vore en stad utan en park?
Den är liten och den är ung. Men uppstickaren Laholms Stadspark är en av Sveriges vackraste parker. Laholms Stadspark är ett under av växtlighet med en rik flora..

LS_guidad_tur728

På flera ställen finns små skyltar med information om växter.. Under väldiga bokar och ekars tysta grönska slingrar sig stigen fram över små mysiga repbroar som passerar över porlande bäckar.

ParkensDag_2015_Hangbron728

I snart sagt vartannat träd sitter det en färgglad fågelholk. Överallt finns det träskulpturer skapade av den kände konstnären och hemmasonen, Anders ölund. Parkbänkar finns placerade utmed stigen. En del fantasifullt skapade av Anders. Som denna, med en liggande dam.

Parkbank_Liggande_dam800

Skolungdomar och förskolor använder parken på olika sätt. Här är ett gäng ungdomar från Lagaholmsskolan ute och joggar med sin lärare.

skolungdomar800

Parken betyder också mycket för pensionärer som kan få en rofylld promenad genom den lummiga grönskan. Många passar på att rasta sina hundar….

Pensionarer680

Ebbaredstugan är en ryggåsstuga från 1824. Intill finns bygdemuseum med keramik och saker från gamla apoteket i Laholm.

kulturhus800

Försäljning av fika på sommaren.. Det är Peter Gaunitz som skapat dagens stadspark i Laholm. Han är landskapsdesigner från Lund som även driver en blogg utan stängsel!

ParkensDag_2015_Cafe2048_02

En liten “Viadukt” passerar man över när man går in i parken från norrsidan…

Viadukten800

I anslutning till parken ligger “Tivolitorget” med bland annat lekplats…. … och grillplats som är ett populärt samlingsställe för barnfamiljerna i området!

tivolitorgetb680

Webbtips:

www.elmia.se/park

Anders ölund 

blogg utan stängsel

Sök Upplevelser i Sverige
Hoppa till verktygsfältet