Utsiktsplatsen, Osbecks bokskogar

Sevärdhet

Det här är en sevärdhet kategoriserad under , . Klicka på knappen nedan för mer information.

Mer information

Platsinformation
Pehr Osbecks väg 7
312 97 Laholm


Ämnesetiketter

På kartan

Foto; Carl Stridsberg 

NYHET!
Under vecka 7 2020, påbörjar Länsstyrelsen i Halland, underhållsarbete på vägen till centralparkeringen (bilden här ovan). Här ska de få till fler mötesplatser men det ska också göras åtgärder för bättre avrinning. Arbetet beräknas pågå under två veckors tid och vägen är helt avstängd under den tid som åtgärderna pågår. Under de två veckorna hänvisar man istället till den parkering som ligger på Brantekällavägen. Startdatum meddelas så snart Länsstyrelsen i Halland vet. Frågor eller funderingar kan man vända sig med till reservats- & fastighetsförvaltare Annelie Ohlsson.

Osbecks bokskogar är ett naturreservat i Laholms kommun i Halland. Mellan Östra Karup och Hasslöv upp på norrsidan av Hallandsåsen ligger detta 273 hektar stora reservat som varit skyddat sedan 2008. Ädellövskog dominerar området.
KÄLLA [Wikipedia]

Just här där jag tagit bilderna finns det en fin utsiktsplats med serviceinrättningar och parkeringsplats. Här kan man även gå på de olika långa vandringslederna.

Bokskogen_Hasslov_1200x850_03
Foto; Carl Stridsberg 

De gamla lövträden medför att mängden död ved i skogen ökar, de äldsta bokarna är omkring 200 år. Området är vattenrikt med skogsbäckar, sumpskogar av klibbal och ask. Moränen har hög kalkhalt varför bäckarna motstått försurningen. Det har medfört en biologisk mångfald i området. Här finns dagsländor, bäcksländor och öring. I fuktiga områden trivs rutlungmossa och dunmossa. KÄLLA [Wikipedia]

Läs även mer om Osbecks Bokskogar på Länstyrelsens hemsida här!

bokskogen_Hasslov_Kossorna900
Höstvandring i november månad. Än betar korna förnöjsamma i hagen. Foto; Carl Stridsberg

På sommaren kan man efter vandringen avsluta dagen med ett dopp i ”Sveriges största badbalja, Mellbystrand/Skummeslöstrand” hela 12 km lång sandstrand, Sveriges längsta!

mellbystrandskalasetSandslo
Mellbystrand/Skummeslövsstrand. En strand för alla! Foto; Carl Stridsberg 

 

Besök gärna LoveLaholm´s systersajter, HittaUpplevelse.se och ListitSweden.se!
Vi förmedlar och ger tips och inspiration från ett fantastiskt utbud av oförglömliga upplevelser, resor och äventyr runt om i Världen på HittaUpplevelse och i Sverige på ListitSweden, i samarbete med turistföretag, reseföretag, turistorganisationer, kommuner och privatpersoner! Välkommen in och kika!

Sök Upplevelser i Sverige
Hoppa till verktygsfältet