Visar innehåll märkt "bin"

Idag, 20 maj, är det ”Världsdagen för bin” – en av våra trädgårdars främsta pollinerare. I en trädgård finns många insekter som hjälper oss på olika sätt och därför är viktiga att ta hand om dem på olika sätt efter respektive art. Plantera blommor som gillas av bin, humlor och fjärilar. Glöm inte att ge dem tillgång till vatten också! Ett lågt fat med vatten, helst med stenar i så de inte drunknar.

Läs mer


När man har en liten trädgård där man odlar lite till husbehov stöter man ju ofta på olika slags insekter. Det är bin, getingar, humlor, fjärilar, steklingar, myror, skalbaggar och en massa annat småkryp. Några vet man ju vad de heter men långt ifrån alla. Men det finns fin hjälp att få!

Läs mer


Pollinera Sverige lanserade veckan 2018 och sedan dess har intresset för pollineringsfrågan vuxit för varje år. Pollineringsveckan infaller i år 15–23 maj och engagerar en rad olika aktörer.

Läs merLaholms stadspark vann utmärkelsen ”Sveriges vackraste” år 2013. Parken har en lummig och mångfacetterad flora med en kreativ utformning. Här möts du både av stora, skyddande bokträd såväl som tät undervegetation.

Läs merVi tänkte ju det var dags att göra en insats för bina och för forskningen. Så vi anmälde oss till Naturskyddsföreningens kampanj ”Bli bivänlig” och deras rapportering om antal bihotell som de körde i somras. Att bli bi-vänlig bestod bland annat i att man köpte ett ”Vildbii-hotell”. Eller tillverkade det själv. Sedan skulle man rapportera sitt befintliga vildbihotell eller påbörjade bygge till Naturskyddsföreningen som placerades ut på bi-vänliga kartan ….

Läs mer


Både humlor och bin minskar kraftigt i Sverige, ja, i hela världen. Utan dem som pollinatörer kommer jordbruk, trädgårdar och blomsterängar att försämras dramatiskt. Enligt en färsk opinionsundersökning uppger 40 procent av svenskarna att de ser färre humlor och bin idag jämfört med för tio år sedan.

Läs mer


Nära 80 procent av alla flygande insekter tros ha försvunnit från centrala Europa de senaste 30 åren. Nedgången beskrivs av forskare som katastrofal, och misstänks bero på utökat jordbruk. Hela ekosystem kan vara hotade!

Läs merArkiv

Hoppa till verktygsfältet