2021 är Friluftslivets år. Sedan pandemin bröt ut har intresset för friluftsliv exploderat. För den som vill göra sitt år till friluftslivets år startar nu Friluftsfrämjandet maraton-kampanjen Veckans Äventyr.
Visar innehåll märkt "friluftsliv"
Till skillnad från flera av de senaste årens upplagor kom årets Vinterfåglar Inpå Knuten att präglas av snö och kyla i nästan hela landet. I stora delar av norra Sverige låg dessutom snön djup.
När ungefär en tredjedel av rapporterna i årets stora fågelräkning kommit in, kan vi än en gång konstatera att talgoxen är den talrikaste fågeln vid landets fågelmatningar.
Ny plattform ska sätta det svenska friluftslivet på den digitala kartan!
Nästa år drar projektet “Friluftslivets år” igång. Projektet drivs av paraplyorganisationen Svensk Friluftsliv, och syftet är att lyfta friluftslivets värden och få fler människor att vistas i naturen.
Vandrings- och hemestertrenden har vuxit sig stark under flera år och har under 2019 och 2020 slagit alla rekord. Längtan till natur, fjäll och det ostörda är stor.
Vanlig karta eller smartphone – välj vad som passar dig när du vandrar på våra vandringsleder.
Krisen vi befinner oss i lockar ut fler i naturen än någonsin tidigare och friluftslivet växer sig ännu starkare. Det gör att fler vistas i naturen och många är nybörjare.
En av mina egna “Smultronställen” i Laholm – Det underbara naturområdet och sjöarna vid Hjörnered! Här finns många vandringsleder, man kan fiska, paddla kanot, tälta och vandra i vackra bokskogar. Kanske klättra ner i Midsommargrottan och träffa “Midsommartrollet”.
68% av svenskarna vistas ofta i skog och mark. Helst på promenad, på jakt efter svamp och bär eller för en njutbar picknick. Det visar Friluftsbarometern 2016, en ny nationell undersökning om svenska folkets friluftsvanor.
Från Sandsjöbacka i norr till Osbecks bokskogar i söder rustar länsstyrelsen i Halland upp och kompletterar anordningar i naturreservat som länsstyrelsen anser vara särskilt värdefulla för friluftslivet. De 32 utvalda reservaten finns också presenterade i boken ”Upptäck naturen Halland” som man nu släpper en nyutgåva av.
Det finns idag många barn som blir skrämda av naturen. De har levt hela sitt liv under gatlampors sken och deras djungel har varit stenbyggnader och hårda parkeringsplatser. Alla krafter som finns måste samverka för att ändra på denna dystra framtidsutsikt. En av de organisationer som kämpar på är Friluftsfrämjandet.
I 50 dagar ska Sören Kjellkvist, ambassadör för Friluftsfrämjandet och Bergans, jaga, fiska och leva av det som naturen erbjuder. Med äventyret vill han uppmärksamma de hotbilder och prövningar allemansrätten står inför idag. Men även hur positiv inverkan allemansrätten har för folkhälsan och främjandet av en hållbar framtid. Projektet går under namnet överleva Vildmarken. Med på äventyret tar han en nära vän, schäfertiken Daxa.
Härliga Hjörneredssjöarna. Foto, Carl Stridsberg Hjörneredssjöarna är ett sjösystem som sträcker sig från Knäred via Hjörneredssjön till Skogaby. Hjörneredssjöarna är ett konstgjort sjösystem som bildades i och med att Lagan dämdes upp vid Skogaby. Sjöarna ligger på samma plats som byn med namnet Hjörnered tidigare låg. Byn sattes i och med fördämningen under vatten. Området är känt för sitt friluftsliv, det är vanligt att paddla kanot och tälta i området. I området finns också en lägerplats för Scouterna. Många kommer också till sjösystemet för att fiska. Härliga Hjörnered 20-årsjubilerar! Den 21 juni 2019 höll man ett 20-årsjubileum! Läs mer här!…